2022. augusztus 14. vasárnap Marcell

Hírek - Agrárpénzek

Most érkezett a hír: felülvizsgálják a Nitrogénművek Zrt. adósbesorolását

Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette a Nitrogénművek Zrt. hosszútávú adósbesorolását kedden este a Fitch Ratings. A hitelminősítő döntését elsősorban a rendkívüli mértékben megnövekedett gázárakkal, valamint a korlátozott likviditásbevonási lehetőségekkel és a szűk termékkörből fakadó kockázatokkal indokolta.
 
 

Komoly negatív hatást fejt ki a műtrágya-termelésre a jelentősen megdrágult földgáz, amelynek az ára csaknem tízszeresére emelkedett az idei év folyamán. Mivel a műtrágya legfontosabb alapanyagáról van szó, számos európai műtrágya-gyárat a termelés csökkentésére vagy leállítására kényszerített a drágulás. Bige László a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa korábban azt nyilatkozta, a kialakult helyzetben már az eddig is csökkentett termeléssel működő Nitrogénművek is fontolgatja a termelés leállítását - írja a Portfolio

Mindeközben a Fitch Ratings kedden kora este a Nitrogénművek hosszútávú adósbesorolásának B-besorolását felülvizsgálat alá vette. A hitelminősítő döntését elsősorban a rendkívüli mértékben megnövekedett gázárakkal, valamint a korlátozott likviditásbevonási lehetőségekkel és a szűk termékkörből fakadó kockázatokkal indokolta. A társaság ugyanakkor jelentős készpénztartalékot épített fel az elmúlt két évben, azonban a fenti kockázatok ezeket csökkenthetik. A Fitch várakozása szerint a cég jelenlegi likviditása előreláthatólag fél évig tudja fedezni a negatív szabad cashflowt és a pénzügyi kötelezettségeket. A rendkívüli piaci volatilitás miatt azonban szükséges a társaság likviditását közelről követni.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!