Múltból táplálkozva, a jövőbe nézve: idén 25 éves a Viterra magyarországi cégcsoportja (x)

Múltból táplálkozva, a jövőbe nézve: idén 25 éves a Viterra magyarországi cégcsoportja (x)

agrarszektor.hu
Negyed évszázad egy cég életében nem kevés, pláne egy olyan negyed évszázad, ami épp mögöttünk van. Beszélgetés Juhász Csabával, a Viterra Hungary Kft. ügyvezető igazgatójával a vállalat alapításának 25. évfordulója alkalmából.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kérdés: Idén lesz 25 éve, hogy a cégcsoport Magyarországon megnyitotta kereskedelmi irodáját, majd logisztikai központokat és egy növényolajgyárat is épített. Ön a kezdetektől a cégnél dolgozik, nem volt unalmas?

JC: Már a kérdésből is kiderül, annyi minden történt az elmúlt 25 évben, hogy nem volt alkalom unatkozni. Ha lett volna két-három év, amikor mindig ugyanaz történik, talán elgondolkodtam volna azon, hogy mást kellene csinálni, de ilyen évekre nem tudok visszaemlékezni, leginkább azon lepődtem meg, hogy milyen gyorsan eltelt ez a 25 év.

Kérdés: Honnan indult a cégcsoport, ha visszaemlékszik a kezdetekre? Mik voltak a legfontosabb üzleti mérföldkövek a cég életében?

JC: Az első irodánk egy hotelszobában volt. Olyan gyorsan szerettünk volna indulni, hogy irodát se volt időnk keresni. Beköltözni egy valódi irodába már egy minőségi ugrás volt, de soha nem a körülmények voltak a legfontosabbak. Nagy lépés volt Gyomaendrődön megépíteni az első raktárbázisunkat, de azt hiszem, a legnagyobb kihívás és siker a növényolajgyár felépítése volt. Nem minden nap adatik meg és nem is mindenkinek, hogy egy 200 millió dollár értékű beruházást valósítson meg. A régiós központtá válás- miután a cseh szervezet irányítása átkerült Magyarországra- egy újabb fejezet a cégünk életében.

Kérdés: Mire a legbüszkébb a szakmai munkája során?

JC: A megújulásra, a folyamatos fejlődésre és azokra a kollégákra, akik elkötelezettségükkel, tudásukkal és szenvedélyükkel lehetővé tették, hogy régiós szinten is az egyik legbiztonságosabb, legnagyobb és leghatékonyabb vállalatcsoportot tudtuk létrehozni.

Kérdés: Személyes történetei közül megosztana velünk néhányat?

JC: Egy beruházáson gondolkodtunk egy étteremben és jobb híján egy papír szalvétán fektettük le az alapokat amik, a későbbiekben már nem is változtak. Az alapokat tisztáztuk és döntöttünk. Ha a tervezgetéssel hónapokat töltöttünk volna el, oda lett volna a lehetőség. A mai napig vallom, hogy " a kész sokszor jobb, mint a tökéletes".

Juhász Csaba (Forrás: Viterra Hungary Kft. )

Kérdés: Kijelenthetjük, hogy egy negyed évszázad eltelt a Viterra indulása óta, és Ön végig a megfelelő irányba kormányozta a cég hajóját. Ez a stabilitás és folytonosság, amit az Ön vállalat iránti elkötelezettsége is jól szemléltet, milyen üzenetet képvisel az üzleti világban?

JC: A Viterránál időtálló értékeket vallunk és közvetítünk, törődünk a munkatársainkkal, partnereinkkel, közösségeinkkel és a környezettel, megtartjuk ígéreteinket. Több olyan partnerünk van, akik a kezdetek óta velünk vannak, mert számukra a megbízhatóság a szavahihetőség jelentős értéket képvisel. Természetes, hogy mi is hibázunk, de hibáinkért vállaljuk a felelősséget. Ez az, ami valós értéket ad egy partnerségben. 

Emlékszem - és nem is kell az időben messze visszatekinteni -, hogy a 2020-as év elején, amikor a koronavírus terjedése miatt a határakat lezárták. Lehetett volna vis majort jelenteni, feltenni a kezünket anélkül, hogy mindent megtettünk volna azért, hogy a szerződéses kötelezettségeknek eleget tegyünk. De nem a könnyebb utat választottuk. Nem azt kell tenni ami könnyű, vagy lehet, hanem azt, ami helyes.

Kérdés: A 25 év jelenlét azt mutatja, hogy a Viterrának fontos a magyar befektetés. Miért fontos a tulajdonosoknak a hazai piac?

Magyarországon a mezőgazdaság évszázadok óta meghatározó iparág, és az elmúlt évtizedekben látványos átalakulással felzárkózott Európa vezető országai közé. Az utóbbi 10 évben az ország napraforgó termesztése az egyik leggyorsabban növekvő Európában, és még hatalmas lehetőségek vannak benne, mert az olajos magvak az egészséges táplálkozásban egyre nagyobb szerepet kapnak más zsiradékokkal szembeni alternatívaként. Országunk kedvező geopolitikai elhelyezkedése támogatja a Viterra export tevékenységét.

Kérdés: Nem lehet kérdés nélkül elmenni a koronavírus hatása mellett. Hogyan érintette a céget a koronavírus európai és hazai megjelenése? Okozott-e fennakadást a mindennapi tevékenységben?

JC: A vírus 2020. tavaszi megjelenése óta a legfontosabb célunk a kollégák és partnereink egészségének megőrzése. Ezért ahol csak lehetett, bevezettük az otthoni munkavégzést, a foktői növényolajgyárunkban és a raktárainkban pedig 1200 feletti PCR tesztet végeztünk, és biztosítottuk a biztonságos munkavégzés feltételeit a hőkamerától az eldobható maszkokig.

Második célkitűzésünk a szerződéses kötelezettségeinknek való megfelelés: az otthoni munkavégzés ellenére minden mezőgazdasági termelő kapja meg időben a számunkra átadott terménye vételárát és minden vevőnk - legyen az állattenyésztő, malom vagy bioetanol gyár- kapja meg a kijelölt határidőn belül és megfelelő minőségben a leszerződött alapanyagot. A határok lezárása és a szállítási nehézségek ellenére minden szerződéses kötelezettségünknek eleget tudtunk tenni, bár volt, amikor az import szójadarát "kiskanállal" kellett elosztani, hogy minden partnerünknek folyamatos legyen az alapanyag ellátása. Amit nem lehetett behozni teherautóval, azt hoztuk vasúton vagy hajóval. A logisztikus kollégák kiemelkedő munkát végeztek. A pontos teljesítésnek meg is lett az eredménye: számos új partnerre tettünk szert, akiknek segíteni tudtunk a szorult helyzetükben.

Forrás: Viterra Hungary Kft. 

Kérdés: 2020. szeptemberében letették egy beruházásnak az alapkövét, és növényolajfinomító üzemmel bővítik a meglévő növényolajgyárat. A koronavírus sok vállalkozást a beruházásainak átgondolására kényszerítette. Mi történt azóta az Önök beruházásával?

JC: Az alapkőletételt követően az események felgyorsultak. A kivitelezők javában dolgoznak és a terveknek megfelelően haladunk. Természetesen a kivitelezés mindennapjait sem könnyítette meg a vírus terjedése, hiszen az építkezés során hasonló követelményeket fogalmaztunk meg, mint a gyári munkavégzés esetében. Továbbra is kitartunk a tervünk mellett, hogy 2022 folyamán elinduljon majd az olajfinomítás.

Kérdés: Hogyan látja az elkövetkező néhány év magyar mezőgazdasági lehetőségeit? Mi lehet a következő kitörési pont?

JC: A magyar mezőgazdaságé - és minden más iparágé is - a minél magasabb feldolgozottságú termékek előállítása lehet. A szántóföldi növénytermesztés sikerei mellett fontos lenne az állattenyésztés és az élelmiszeripar mérethatékonyságának növekedése. A világpiac minden szereplőnek elérhető távolságba került, már nem elég a megyében vagy az országban a legjobbnak lenni. És a legjobbnak kell lenni, ellenkező esetben a fogyasztók nem fogják elfogadni a magasabb költségekkel előállított termékek árát. A második elem pedig az agrároktatás megerősítése: ma már nem elég tudni, hogy mit mikor kell vetni, hanem ismerni kell a modern és gyorsan változó technológiát, a piacra jutás lehetőségeit és a felmerülő - nem csak termelési- kockázatok kezelését is, legyen szó az árfolyamok változásától a fenntarthatósági követelményekig.

Viterra magyarországi cégcsoport
A három tagból álló cégcsoport a gabonafélék, olajos magvak, növényolajok és állati takarmány-alapanyagok kereskedelmének és logisztikájának egyik legfontosabb szereplője, emellett gyártási és raktározási tevékenységet is folytat. A magyar piacon 25 éve jelen lévő VITERRA HUNGARY Kft. fő tevékenysége a termények, takarmány-alapanyagok és növényolajok kereskedelme. A Pannon Növényolajgyártó Kft. üzemelteti Közép-Európa egyik legnagyobb növényolajgyárát, Foktőn, ahol csúcsminőségű növényolajgyártási technológiát alkalmaznak. A legfontosabb feldolgozott termény a napraforgó, de az üzem alkalmas repcemag, szójabab és kukoricacsíra feldolgozására is. A Gabonatároló és Logisztikai Kft. elsődleges célja a magyar gabonapiac raktározási, terménytárolási és -kezelési igényeinek kiszolgálása; telephelyei az ország négy pontján találhatók.

(x)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?