Multik a gazdákért: közös kutatásokba fogtak

agrarszektor.hu
Élelmiszeripari multinacionális vállalatok kutatják azokat az indikátorokat, mellyel a szántóföldi növénytermesztők számára kimutathatóvá válna, hogy fejlesztéseik által mennyi vizet spórolnak meg a művelés során.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Peter Erik Ywema, a Fenntartható Mezőgazdasági Kezdeményezés (Sustainable Agriculture Initiative, SAI) nevű szervezet egyik vezetője az EurActivnak adott interjújában számolt be a SAI céljairól, és jelenlegi tevékenységeiről.

A SAI-t 2002-ben hozták létre, azzal a céllal, hogy a mezőgazdaság fenntartható fejlődését elősegítése, az ehhez szükséges alapelvek, gyakorlati intézkedések meghatározásával, elterjesztésével a világ országaiban.

Elsősorban a szántóföldi növénytermesztésre és a zöldségtermesztésre fókuszál. Világszerte számos élelmiszeripari multicég - például Nestlé, Coca-Cola, Cappy, Unilever - a tagja, amelyek az egészséges élelmiszerek előállításában érdekeltek.

A szervezet tagjai tulajdonképpen arra buzdítják a termesztőket, hogy valamilyen formában javítsák a környezeti és társadalmi-gazdasági feltételeket tevékenységük során, amihez a társadalmi felelősségvállalásuk kifelé történő kommunikációján túl nyilvánvaló anyagi érdekük is fűződik, hiszen ezzel biztosítják azt, hogy a jövőben is kellő mennyiségű élelmiszer alapanyaghoz jussanak.

A kutatások jelenleg arról folynak a tagok körében, hogy olyan indikátorokat, illetve jelzőszámokat határozzanak meg, melyekkel bizonyíthatóvá válik a növénytermesztés fenntarthatósága. Ehhez első körben azt vizsgálják, hogy adott gazdaságban előző évhez, illetve a közeli más gazdaságokhoz képest mennyit javult, vagy romlott a vízhasználat. A folyamatok megfigyelése ugyanis az első lépés a fejlődés felé - állítja Ywema.

Az öntözőrendszerek használatával kapcsolatban is végeznek kutatásokat a tagok, akik az ezekből levont következtetéseket aztán megosztják a SAI többi tagjával, egyfajta közös tudástárat létrehozva.

A szakértő szerint a platform annyival működik hatékonyabban más, főként állami, vagy államok feletti szervezetekhez képest, hogy itt az ellátási lánc egy-egy tagja fogja össze a kutatásokat, akik közelebb állnak a gazdákhoz, mint a politikusok.
Ezen kívül az olyan eszközöket, mint amit a SAI is alkalmaz, vagyis gazdák figyelmének felhívása a hatékonyabb vízhasználat előnyeire, és fontosságára, jóval hatékonyabbnak tartja az árpolitikánál, ahol közös ipari konszenzusra jutni egyébként sem könnyű.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?