2021. január 22. péntek Vince, Artúr

Hírek - Agrárpénzek

Mutatjuk: ezekre a határidőkre kell figyelnie annak, aki zöldítés-támogatást szeretne

Minden gazda tudja, hogy a zöldítés-támogatásért teljesítenie kell bizonyos elvárásokat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) összegyűjtötte a témával kapcsolatos fontos dátumokat.
 
 

Amennyiben egy gazdaság szántóterülete eléri a 15 hektárt, úgy ökológiai fókuszterületet kell létesíteni a szántó (ide értve az ideiglenes gyepet és a SAPS jogosult erdőt is) területének 5%-án, írta meg a NAK. Természetesen vannak kivételek, például ha a szántóterület több mint 75%-a parlagon hagyott terület, vagy ideiglenes gyepterület, hüvelyes növénnyel bevetett terület, vagy ezek kombinációja. További kivételt képez, ha a gazdaság szántóterülete, állandó gyepterülete és az állandó kultúra által együttesen elfoglalt területe több mint 75%-a állandó gyepterület, ideiglenes gyepterület, víz alatt álló kultúrával bevetett terület vagy ezek kombinációja. Az ökológiai gazdálkodási területbe vont részek ebből a szempontból nem számítanak.

A teljesítésekhez fenntartási időszakok is társulnak. Parlagon hagyott területet tárgyév január 1-jétől augusztus 31-éig kell fenntartani.

A nitrogénmegkötő növényfajok fenntartási kötelezettsége az alábbi időpontokra tehető:

 • termesztési időszak az évelő növények esetében május 1-jétől szeptember 30-ig,
 • az egynyári növények esetében április 1-jétől június 20-ig ,
 • szója esetében május 15-től július 15-ig,
 • zöldborsó esetében április 15-től június 10-ig,
 • lóbab esetében április 15-től június 30-ig,
 • közönséges vagy veteménybab esetében május 10-től július 20-ig tart.

Az ökológiai jelentőségű másodvetést a tárgyév október 1-jéig el kell vetni a meghatározott fajokból. Fenntartási időszakban, így évelő kultúráknál addig, amíg a növény a területen van, növényvédő szer használata nem megengedett.

Ugyancsak a zöldítési feltétel, hogy 10 hektár szántóterület felett, a fenti kivételekkel, diverzifikációs kötelezettség is generálódik. A diverzifikáció teljesítéséhez azt nézik, hogy melyik növény volt leghosszabb ideig a területen május 1-jétől szeptember 30-ig terjedő időszakban. Ez lehet a másodvetés is.

A nitrogénmegkötő növénynek elszámolt terület a megfelelő feltételek esetében és amennyiben fűféle nem található a keverékben, bevihető a termeléshez kötött szálas fehérjetakarmány-növény termesztésének támogatásba is, azonban ez esetben a vetés első évében augusztus 1-jéig egyszeri, ha az állomány már többévesnek minősül úgy azt tárgyév július 1-ig legalább kétszeri kaszálást kell végezni. A területtel továbbá teljesíthető az évelő szálas vetésszerkezeti előírás is a VP AKG-ban, ha a pályázati felhívásban is szereplő fajok keverékei a kultúrában fellelhetőek.

A zöldítéssel kapcsolatos további részletek ebben a kiadványban találhatóak.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu