Átmeneti szabályozásra lesz szükség az új uniós KAP csúszása miatt

Átmeneti szabályozásra lesz szükség az új uniós KAP csúszása miatt

agrarszektor.hu
Egy új, átmeneti finanszírozási megoldás körvonalazódik az uniós tagállamok között annak a veszélynek az elhárítására, amely szerint 2021-ben leállnának az uniós mezőgazdasági és vidékfejlesztési alapokból a kifizetések, mivel a 2021-2027-es uniós keretköltségvetés elfogadása csúszásban van és a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjához is idő kell. A jelek szerint nagy volt az egyetértés a tagállami szakminiszterek között a hétfői brüsszeli tanácskozáson az új tervről, amelyet Nagy István magyar agrárminiszter is támogat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A január 27-i brüsszeli agrárminiszteri ülés előkészítő anyagai között szerepelt egy január 14-i dátumú összesítés, amely világosan kimondta, hogy a 2021-2027-es uniós keretköltségvetés elfogadásának csúszása és a KAP reformjához szükséges idő miatt veszélybe kerülnének a 2021-es agrárkifizetések, hogy 2021 év elejétől nem tudnának elindulni az új folyósítások, írta meg a Portfolio. Ez pedig az érintett sok százezer gazda miatt, illetve az ágazat kiszámítható működése szempontjából is elfogadhatatlan. Ezért már tavaly év végén a finn EU-elnökség idején megjelent egy olyan javaslat, ami egy átmeneti időszakot vezetne be a Közös Agrárpolitika működtetésében.

Ez azt jelentené, hogy lényegében a 2021-es évben még a 2014-2020-as ciklus szabályrendszere szerint történnének meg a kifizetések, de már a 2021-2027-es költségvetés terhére, és mindez az átmeneti helyzet addig állna fent, amíg életbe nem lép a KAP megreformált rendelete. Az előkészítő anyag is rögzíti, hogy az átmeneti időszakra vonatkozó szabályoknak nem lenne gyökeres eltérés attól, mint ami szerint most is zajlanak a 2014-2020-as ciklus KAP kifizetései.

Ennek a javaslatnak a részleteit vitatták meg tegnap Brüsszelben az uniós agrár- és halászati miniszterek is és a jelek szerint nagy az egyetértés arról, hogy ezzel a "trükkel" kell áthidalni a 2021-es évet az EU-s agrártámogatások zökkenőmentes finanszírozása érdekében. Igaz vannak még technikai részletek, amelyekről további egyeztetések szükségesek. A fentiekkel összhangban adott ki az ülést követően egy rövid közleményt a magyar Agrárminisztérium is, amelyben Nagy István tárcavezető azt hangsúlyozta, hogy ennek az átmeneti időszaknak a szabályozását minél előbb el kell fogadni a magyar gazdák zökkenőmentes 2021-es finanszírozása érdekében, és a horvát soros EU-elnökség egyébként is erre törekszik (még az első félév során, azaz legkésőbb június végéig).

Nagy István közleményében jelezte, hogy az az uniós agrárminiszterek egyetértettek abban, hogy a 2021. január 1-jével kezdődő átmeneti időszakban is biztosítani kell a kifizetéseket, ezért minél előbb el kell fogadni az ennek jogalapját megteremtő KAP átmeneti rendeletet. Az agrárminiszter hozzátette, hogy magyar szempontból fontos alapelv lesz a most kezdődő tárgyalások során, hogy az új KAP elfogadásáig terjedő átmeneti időszakban már az új költségvetés terhére, de még a jelenleg hatályos szabályok szerint történjenek a kifizetések.

A visegrádi négyekkel együttműködésben mindent megteszünk majd a következő hónapok tárgyalásai során azért, hogy az érzékeny mezőgazdasági ágazatokban tevékenykedő közép-kelet-európai gazdák számára kiemelten fontos átmeneti nemzeti támogatások is megmaradjanak az átmeneti időszakban

- rögzítette a szaktárca vezetője.

Egy friss agrártárca összesítés szerint tavaly mintegy 800 milliárd forintnyi agrártámogatást fizettek ki a magyarországi gazdálkodóknak, amelyből csaknem 700 milliárd forint volt az uniós támogatás, 100 milliárd forint pedig a magyar állami forrás.

A hétfői brüsszeli ülésen egyébként hangsúlyos téma volt az Európai Bizottság által minap bemutatott Európai Zöld Megállapodásból az agrár ágazatra háruló teendők megvitatása is, hiszen az ágazat jelentős CO2-kibocsátó, illetve a környezetet is terhelő megoldásokkal működik. Természetesen a nagy átálláshoz az ágazatnak is jelentős uniós forrásokra van szüksége, és a Bizottság javaslata szerint a 2021-2027-es teljes Közös Agrárpolitikai keretnek legalább a 40%-át a klímavédelemmel összefüggő kiadásokra kell majd szánnia. Ennek értelmében a magyar gazdáknak is olyan megoldásokban, beruházásokban és támogatási lehetőségekben kell majd gondolkodnia, amelyek mind-mind nagy részben a 2050-es klímacél elérését szolgálják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03