Nagy István: közel 200 ezren írták alá az uniós agrártámogatásokért indított petíciót

MTI
Csaknem 200 ezren írták alá azt a petíciót, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) indított azért, hogy az uniós agrárforrásokból ne lehessen átcsoportosítani a migráció kezelésére - ismertette Nagy István agrárminiszter egy hétfői sajtótájékoztatón Budapesten.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nagy István szerint a jelenlegi brüsszeli vezetés csökkenteni akarja az agrárpénzeket, és a migráció kezelésére akarja átcsoportosítani. "Ezzel a magyar agrárium és a magyar gazdák támogatására is 25 százalékkal kevesebb kap forrás jutna, ez nagyon sok gazdálkodó és az agráriumban dolgozó megélhetését veszélyeztetné, és valamennyi magyar állampolgárra is hatással lenne. Jelentősen drágulnának az élelmiszerek, szűkülne a kínálat, illetve a kétes eredetű és minőségű importélelmiszerek lepnék el a magyar és az európai piacot" - tette hozzá a miniszter. 

Balról jobbra: Jakab István (Magosz elnök), Győrffy Balázs, Nagy István (Forrás: MTI/Bruzák Noémi) 

Győrffy Balázs, a NAK elnöke kiemelte, hogy a petíciót két hónap alatt összesen 194 970-en írták alá, majd hozzátette, hogy a tavaly májusban megjelent brüsszeli tervezet szerint az Európai Bizottság számottevően csökkentené a kap költségvetését. A forráscsökkentés a területalapú támogatások szintjén a magyar gazdáknak hektáronként közel 15 ezer forinttal jelentene kevesebb támogatást. Győrffy Balázs szerint ez visszavetné a magyar mezőgazdaság utóbbi években tapasztalt fejlődését, rossz hatása lenne a magyar gazdálkodók jövedelmi helyzetére, a foglalkoztatásra, a versenyképességre és a beruházásokra is. A drágábban előállított termékek nem tudnák felvenni a versenyt az importból, lazább szabályozási környezetből származó, kétes minőségű élelmiszerekkel - mondta.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33