Nagyon úgy tűnik, hogy Fazekas most beszólt Lázárnak

agrarszektor.hu
Jogos elvárás a gazdák részéről, hogy a miniszterelnökségi vidékfejlesztési pályázatok a lehető leggyorsabban megjelenjenek - hangoztatta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az idei AGROmashEXPO agrárgép-kiállítás tegnapi megnyitóján. Mint ismert, a magyar Vidékfejlesztési Programért felelős, Lázár János vezette Miniszterelnökség tavaly nem tudta tartani a kormány pályáztatási ütemtervét. Az idén pedig Lázár János azzal állt elő, hogy az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat kifizető Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a megyei kormányhivatalok részeként működjön tovább. Az MVH ma a Földművelésügyi Minisztérium irányítása alá tartozik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Remélem, hogy a Miniszterelnökség a vidékfejlesztési programban szereplő ide vonatkozó kötelezettségeit teljesíteni tudja - fogalmazott az MTI szerint a vidékfejlesztési pályázatokkal kapcsolatban Fazekas Sándor az AGROmashEXPO megnyitóján. Szerinte ugyanis jogos elvárás a gazdák részéről, hogy a miniszterelnökségi pályázatok a lehető leggyorsabban megjelenjenek.

Fazekas Sándor arra számít, hogy az idén az ágazat szereplői fel tudják használni a rendelkezésre álló összes agrár- és vidékfejlesztési forrást. Ennek érdekében az agrártárca felügyelete alá tartozó uniós területalapú támogatások jelentős részét már kifizették, illetve a kifizetés most is folyamatos - tette hozzá a minisztert.

Ismert ugyanakkor, hogy az uniós agrár-vidékfejlesztési támogatások felügyelete 2014-től a Földművelésügyi Minisztériumtól a Miniszterelnökséghez került. A Miniszterelnökség dolgozta ki a 2014-2020 között érvényes, új magyar Vidékfejlesztési Programot is, amelyet - hosszas egyeztetések után - tavaly nyáron fogadott el az Európai Bizottság. Ennek nyomán az ősszel megkezdődött az új vidékfejlesztési pályázatok kiírása, de a tárca nem tudta tartani a kormány elmúlt évre meghatározott ütemtervét. Emiatt a pályáztatást át kellett ütemezni, illetve a 2015-ben elmaradt pályázatokat az idei új ütemtervbe kellett beilleszteni.

Az uniós és a hazai agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal fizeti ki, amely ma a Földművelésügyi Minisztérium irányítása alá tartozik. Lázár János ugyanakkor - egy átfogó intézmény-átalakítási koncepció részeként - a napokban azzal állt elő, hogy az MVH a megyei kormányhivatalokba tagozódjon be.

Agrárágazati szakértők szerint az átalakítás miatt új uniós akkreditációs folyamatra lenne szükség, amely fél évtől két évig tartana. Ebben az időszakban pedig semmilyen uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatást nem lehetne kifizetni Magyarországon, vagyis a gazdálkodók támogatása leállna.

Az agrártárca a nyilvánosság előtt nem kommentálta a Lázár-féle intézménymegszüntetési javaslatot, amely az MVH mellett más agrárszervezetekre is kiterjedne. Fazekas Sándor az MTI szerint az AGROmashEXPO-n azt közölte, hogy a tárcához tartozó háttérintézmények átszervezéséről nem született döntés. Felvetéseket és elképzeléseket már megfogalmaztak, ezek konkretizálására tárgyalásokat folytat a tárca - tette hozzá a miniszter.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?