2021. február 27. szombat Ákos, Bátor

Hírek - Agrárpénzek

Nagyon úgy tűnik, hogy Fazekas most beszólt Lázárnak

Jogos elvárás a gazdák részéről, hogy a miniszterelnökségi vidékfejlesztési pályázatok a lehető leggyorsabban megjelenjenek – hangoztatta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az idei AGROmashEXPO agrárgép-kiállítás tegnapi megnyitóján. Mint ismert, a magyar Vidékfejlesztési Programért felelős, Lázár János vezette Miniszterelnökség tavaly nem tudta tartani a kormány pályáztatási ütemtervét. Az idén pedig Lázár János azzal állt elő, hogy az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat kifizető Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a megyei kormányhivatalok részeként működjön tovább. Az MVH ma a Földművelésügyi Minisztérium irányítása alá tartozik.
 
 

Remélem, hogy a Miniszterelnökség a vidékfejlesztési programban szereplő ide vonatkozó kötelezettségeit teljesíteni tudja – fogalmazott az MTI szerint a vidékfejlesztési pályázatokkal kapcsolatban Fazekas Sándor az AGROmashEXPO megnyitóján. Szerinte ugyanis jogos elvárás a gazdák részéről, hogy a miniszterelnökségi pályázatok a lehető leggyorsabban megjelenjenek.

Fazekas Sándor arra számít, hogy az idén az ágazat szereplői fel tudják használni a rendelkezésre álló összes agrár- és vidékfejlesztési forrást. Ennek érdekében az agrártárca felügyelete alá tartozó uniós területalapú támogatások jelentős részét már kifizették, illetve a kifizetés most is folyamatos – tette hozzá a minisztert.

Ismert ugyanakkor, hogy az uniós agrár-vidékfejlesztési támogatások felügyelete 2014-től a Földművelésügyi Minisztériumtól a Miniszterelnökséghez került. A Miniszterelnökség dolgozta ki a 2014-2020 között érvényes, új magyar Vidékfejlesztési Programot is, amelyet – hosszas egyeztetések után - tavaly nyáron fogadott el az Európai Bizottság. Ennek nyomán az ősszel megkezdődött az új vidékfejlesztési pályázatok kiírása, de a tárca nem tudta tartani a kormány elmúlt évre meghatározott ütemtervét. Emiatt a pályáztatást át kellett ütemezni, illetve a 2015-ben elmaradt pályázatokat az idei új ütemtervbe kellett beilleszteni.

 

Az uniós és a hazai agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal fizeti ki, amely ma a Földművelésügyi Minisztérium irányítása alá tartozik. Lázár János ugyanakkor – egy átfogó intézmény-átalakítási koncepció részeként – a napokban azzal állt elő, hogy az MVH a megyei kormányhivatalokba tagozódjon be.

Agrárágazati szakértők szerint az átalakítás miatt új uniós akkreditációs folyamatra lenne szükség, amely fél évtől két évig tartana. Ebben az időszakban pedig semmilyen uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatást nem lehetne kifizetni Magyarországon, vagyis a gazdálkodók támogatása leállna.

Az agrártárca a nyilvánosság előtt nem kommentálta a Lázár-féle intézménymegszüntetési javaslatot, amely az MVH mellett más agrárszervezetekre is kiterjedne. Fazekas Sándor az MTI szerint az AGROmashEXPO-n azt közölte, hogy a tárcához tartozó háttérintézmények átszervezéséről nem született döntés. Felvetéseket és elképzeléseket már megfogalmaztak, ezek konkretizálására tárgyalásokat folytat a tárca - tette hozzá a miniszter.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu