2020. december 5. szombat Vilma

Hírek - Agrárpénzek

Nehezen szelídülnek a makacsul magas tejárak

Folyamatosan bővül a világ és Magyarország tejtermelése, de a fogyasztás is tempósan emelkedik, dacára annak, hogy az utóbbi két évben csillagászati árakkal szembesültünk a tejtermékek esetében. Különösen a vaj számít drága portékának. Relatív értéke ugyan már csökkenőben, de a magyar fogyasztók ezt még nem érzik.
 
 

Úgy tűnik, Kína szomja nem enyhül a tej iránt: az Európai Bizottság adatai szerint a keleti óriás teljestejpor-importja 29 százalékkal, a sovány tejporé 28 százalékkal nőtt 2019 első négy hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A kempteni árutőzsde vaj- és soványtejpor-jegyzései alapján viszont már azt látjuk, hogy elindult egy visszarendeződés, ami az alapanyagértékben, valamint a tejzsír és tejfehérje egymáshoz viszonyított értékében is tetten érhető. 2019 májusában az előző év azonos hónapjához képest a zsírérték 33 százalékkal csökkent, míg a fehérjeérték 57 százalékkal nőtt, így az alapanyagérték 8 százalékkal csökkent. Így fest a trend Németországban és Magyaroszágon:

Az árhullám szépen laposodik, és újra nyílik az olló a fehérje és a zsír értéke között, ami a vaj árának esésével kellene hogy járjon. Ez Németországban így is történt, rejtély, hogy nálunk miért nem, hiszen a nyerstejárak egyébként szépen lekövetik a nyugati trendet. Alábbi ábrán jól látható a vaj árának történelmi csúcsot döntő megugrása 2017-ben, és az is, hogy - nagy kilengésekkel ugyan - de csökkenni kezdett. Kivéve nálunk.

A nyestej ára ehhez képest szépen idomul a környező piaci árakhoz. Egy dolog bosszanthatja csak a  figyelmes szemlélőt: az áresést mindig egy kicsit gyorsabban követjük, mint az áremelkedést. Ez már csak így van a "begyűrűzésekkel".

A termelőknek nem lehet panaszuk az átvételi árakra: harmadik éve tartják magukat. Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 98,54 forint/kilogramm volt 2019 májusában, csaknem 8 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej kiviteli ára 90,32 forint/kilogramm volt 2019 májusában, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 5 százalékkal emelkedett. A KSH adatai szerint a tej és tejtermékek egy főre jutó fogyasztása tejegyenértékben kifejezve 2013–2016 között 17 százalékkal nőtt. A vaj fogyasztása is folyamatosan emelkedett: 2017-ben 62 százalékkal volt magasabb a 2013. évinél.

A hazai termelés csepp a tengerben a világ legnagyobb tejkibocsátójának, az Európai Uniónak a piacán. Hogy el tudjuk helyezni magunkat a térképen, beteszünk ide egy garfkont a mennyiségek érzékeltetésére. A magyar kibocsátás két nagyságrenddel kisebb, mint az összeeurópai, ezért csak egy aktuális számmal jeleztük.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu