Nehézségekbe ütközhetnek a vállalkozások az éves beszámoló feltöltésekor

Nehézségekbe ütközhetnek a vállalkozások az éves beszámoló feltöltésekor

agrarszektor.hu
A vállalkozások többségének május 31-ig kell feltölteniük az éves beszámolót, azonban a kialakult járványhelyzet megnehezítheti a szükséges folyamatok elvégzését. A gazdasági társaságok esetén a beszámolónak és a beszámolóhoz kapcsolódó dokumentumoknak a legfőbb szerv (vállalkozási formától függően taggyűlés, közgyűlés) által történő elfogadásra való előterjesztése a társaság vezetésének a feladata, ám az üléseket rendszerint személyes részvétellel, általában a székhelyen tartják meg.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről (Ptk.) lehetőséget biztosít arra, hogy a taggyűlés alkalmával elkerüljék az érintkezést, illetve meghatározza a konferencia-közgyűlés feltételeit és lebonyolításának módját is, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Az elektronikus hírközlő eszköz közvetítésével tartott taggyűlésen elhangzottakat és a meghozott határozatokat azonban úgy kell rögzíteni, hogy azok utóbb is ellenőrizhetőek legyenek. Ha a taggyűlésen olyan határozatot hoznak, amit a nyilvántartó bírósághoz be kell nyújtani, akkor arról az ügyvezető aláírásával hitelesített jegyzőkönyvet kell készíteni. A jegyzőkönyv formai, tartalmi kellékei és a határozatok nyilvántartási szabályai a Ptk-ban megtalálhatóak, ezek általánosan vonatkoznak mind a személyes, mind az elektronikus hírközlő eszköz közvetítésével történő ülésekre.

A gazdálkodó szervezetek 2018. január 1-je óta kötelesek online intézni ügyeiket, ennek megfelelően a Központi Azonosítási Ügynökön (KAÜ) keresztül történő elektronikus azonosítást követően Cégkapu vagy Hivatali Kapu használatával az Online Beszámoló és űrlapkitöltő Rendszeren (OBR) keresztül teljesíthetik a közzétételi és letétbe helyezési kötelezettségüket.

Legelső lépésként érdemes tehát áttekinteni, hogy a társaság létesítő okirata megengedi-e, illetve meghatározza-e a tagsági jogok ilyen csatornán történő gyakorlásának feltételeit és módját. A beszámoló beküldésével kapcsolatos elektronikus ügyintézésről részletes információt az Igazságügyi Minisztérium honlapján találhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?