Nekünk elég lesz a kukorica

agrarszektor.hu
Mindössze 4,5 millió tonna kukoricát takarítanak be az idén, ez a Vidékfejlesztési Minisztérium szerint elég lesz a belföldi igények kielégítésére.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Betakarítási Koordinációs Bizottság keddi ülése után Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár ismertette az eredményeket. A hétfői alapján eddig az 1 millió 145 ezer hektár vetésterület 89 százalékáról 4 millió tonna kukoricát takarítottak be a gazdálkodók. A termésátlag 3,9 tonna hektáronként, valamivel jobb a korábban várt 3,5 tonnánál - ismertette a sajtótájékoztatón az államtitkár. Hozzátette: 2006-2011-ben ugyan átlagosan évi 4 millió tonna kukorica jutott exportra, de azt a mennyiséget, amire az idén szüksége van az országnak, a magyar gazdálkodók meg tudták termelni a rendkívül rossz időjárási körülmények között is.

Napraforgóból a 617 ezer hektár vetésterületen 1,27 millió tonna termett, a betakarítással már csaknem teljesen végeztek - közölte az államtitkár. Szójából 60 ezer tonnát, burgonyából pedig 458 ezer tonnát takarítottak be, itt is már a munkák végénél járnak.

Cukorrépát 17 ezer hektáron termelnek az országban, a gyenge közepesnek mondható termés egyharmadát takarították be eddig - tette hozzá Czerván György.

Őszi káposztarepcét a tervek szerint 230 ezer hektáron vetnek az idén, ennek 84 százalékát már befejezték. Az őszi árpát a tervezett 193 ezer hektár 85 százalékán vetették el mostanáig, az őszi búzát pedig a tervezett 1,1 millió hektár 42 százalékán - közölte az államtitkár.
A gabonafélékre bevezetett fordított áfával kapcsolatban Czerván György elmondta: az október végi áfabevallások után lesznek majd először pontos adatok, de a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálata alapján az eddigi tapasztalatok kedvezőek.

A kormány az élő sertésre és a félsertésre január 1-jétől vezetné be a fordított áfát. A gabonafélékre a fordított áfát Romániában már korábban bevezették, míg a sertés esetében a magyar kezdeményezés az első. Informálisan megkezdődtek a tárgyalások az Európai Bizottsággal, a szükséges hivatalos lépéseket a Nemzetgazdasági Minisztérium teszi majd meg - közölte a VM agárgazdasági államtitkára.

A sajtótájékoztatón együttműködési megállapodást írt alá Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke és Gyuricza Csaba, a Szent István Egyetem Mezőgazdasági és Környezettudományi karának dékánja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?