Nem egészségesebb az organikusan termelt élelmiszer?

agrarszektor.hu
A bioélelmiszerek nem tartalmaznak több tápanyagot és vitamint, mint a hagyományos élelmiszerek, derül ki egy friss amerikai kutatásból. Ugyanakkor valóban kevesebb bennük a rovarirtószer és az antibiotikum-rezisztens baktérium. Néhány kutató szerint azonban a vizsgálata nem megalapozott, és további kutatásokra van szükség a kérdés eldöntéséhez.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Stanford University és a Palo Alto Egészségügyi Központ közös kutatásában organikus és nem organikus zöldségeket, gyümölcsöket, gabonákat, húst, tojást és tejtermékeket hasonlítottak össze, írja a Reuters.

"Az emberek különféle okok miatt választják az organikus ételeket. Ezek közül az egyik a feltételezett pozitív egészségügyi hatások." - mondta Crystal Smith-Spangler, a kutatócsoport vezetője.

Kétszer annyiba kerül az organikus

A kutatásban nem csak élelmiszereket vizsgáltak, hanem feldolgoztak több mint 200 tanulmányt is, amik a bioételeket és a hagyomáynos élemiszereket fogyasztók egészségi állapotát hasonlította össze.

Az Egyesült Államokban az organikus gazdálkodást folytató farmok nem használhatnak szintetikus rovarölőszereket, műtrágyát, hormonokat és antibiotikumokat. A legeltetési időszak alatt pedig biztosítani kell az állatok számára a friss legelőt. Sok tanulmányból azonban nem derült ki, hogy mi számított "organikus élelmiszernek", amik egyébként nagyjából kétszer annyiba kerülnek, mint a hagyományos élelmiszerek, írták a kutatók az "Annals of International Medicine" című orvosi folyóiratban.

Nincs eltérés a tápanyagtartalomban

A kutatók semmilyen tápanyagban nem találtak jelentős eltérést a két fajta élelmiszer között, egyedül a foszfortartalma volt némivel magsabb az organikusan termelt éleliszereknek. Néhány tanulmányból, amiket a kutatók összehasonlíottak, pedig még annyi derült ki, hogy az organikus körölmények között tartott tehenek teje több omega-3 zsírsavat tartalmazott, akárcsak az bio-csirkehús.

Az azonban jelentős eltérés a két élelmiszerfajta között, hogy míg a hagyományosoknak több mint a harmadában találtak rovarirtószer-maradékot, addig ez az arány az organikusan termelt élelmiszereknél csak 7 százalék volt. Illetve az organikus csirke-és sertéshús esetében harmad akkora volt az esélye, hogy antibiotikum-rezisztens baktériumot tartalmaznak mint a hagyományosan tenyészett állatok húsa.

Nem meggyőző a kutatás

A kutatók azt is elmondták, hogy a rovarirtószer-maradék mértéke ugyanakkor a hagyományos élelmiszerekben sem haladta meg a megengedett értéket, így nem lehet tudni, hogy annak milyen hatása van az egészségre.

Más kutatók, mint például Chensheng Lu, a Harvard környezetegészségügyi kutatója, azonban szkeptikusak a kutatással kapcsolatban, mondván, hogy azokat elsősorban anekdotikus bizonyítékokkal támasztották alá, és további alapos vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy ki lehessen jelenteni

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02