Nem kell fizetniük az igazolványokért az őstermelőknek

agrarszektor.hu
A kieső bevételek miatt nem emel tagdíjat az agrárgazdasági kamara.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ingyenesen végzi az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyintézést januártól a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Mivel a szervezet a kieső bevételek miatt nem emel tagdíjat, az őstermelők adminisztrációs terhei ténylegesen csökkennek. Eddig az igazolványok ügyintézéséért 1-4 ezer forintot kellett fizetni.

Január elsejétől a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ingyenesen végzi az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyintézést - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). Mint ismert, előzőleg a kormány döntött arról, hogy az idéntől a falugazdász-hálózat a NAK szervezetében lássa el az egyes hatósági és nyilvántartási feladatait, amelyek közé az őstermelői igazolvány kiállításával kapcsolatos ügyintézés is tartozik.

Ennek eredményeként az elmúlt év végén ismét módosult a mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló kormányrendelet. A módosítással a VM a már korábban megkezdett egyszerűsítési, és a vállalkozói terhek csökkentését célzó intézkedésekhez igazodott - állapítja meg közleményében a tárca.

A NAK nem tervezi, hogy az elmaradó díjakkal növeli tagdíját, vagyis az őstermelők adminisztrációs terhek ténylegesen csökkennek. A NAK a falugazdászok átvétele után is zökkenőmentesen kívánja biztosítani az őstermelői ügyintézést, valamint a klasszikus falugazdászi feladatok ellátását. Az őstermelői igazolványokat azonban továbbra is a megyei kormányhivatalok földművelésügyi igazgatóságai ellenőrzik.

Tavaly még az őstermelőknek az új igazolványok kiállításáért 2000, az érvényesítésért 1000, a cseréért és a pótlásért 1000, a három évre kért igazolványért 4000 forintot kellett fizetniük. A díjakat az ügyintézéskor készpénzben kellett kiegyenlíteniük.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?