Nem tett jót az őszi vetési időszaknak a szárazság

agrarszektor.hu
Mivel augusztus eleje óta nem esett számottevő csapadék az országban, ez jelentősen megnehezíti az őszi vetési időszakot - fejtette ki Czetnerné Kócsa Márta a Fejér Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője az MTI-nek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Megtudhattuk továbbá, hogy mivel a fő vetési időszakban (augusztus, szeptember) összesen 18 milliméter csapadék hullott Fejérben, az elvetett repce a csapadékhiány miatt nehezen, illetve hiányosan kel. A tervezett vetésterület 10 százalékát nem tudták elvetni, és az egyenetlen kelés miatt várható, hogy még az ősz folyamán nagyobb táblák kimunkálására kerül sor.

Az őszi búza, őszi árpa és a rozs vetése szeptember végén megkezdődött, a magágy előkészítés közel felét elvégezték, az őszi mélyszántás 5-6 százalékos készültségű. A csapadékhiány miatt nehéz jó magágyat készíteni, a munkaműveletek száma megnőtt, ami többletkiadást okoz a gazdálkodóknak.

A kukorica betakarítása is szeptember első hetében kezdődött, jelenleg 35-40 százalékát be is takarították. A szemek nedvességtartalma 13-18 százalék közötti, ami szárítás nélkül, vagy alacsony szárítási költség mellett teszi lehetővé az aratást. A termésátlag 7,8 tonna hektáronként, ami jónak mondható a kevés csapadék tükrében.

A cukorrépát is megviseli a száraz időszak, hozama 15-20 százalékkal csökkenhet a július végén elvégzett előzetes termésbecsléshez képest.

A szőlő szürete a vártnál hamarabb fejeződött be a meleg és száraz idő miatt, minőségében pedig igen jó évjáratnak nézünk elébe - számol be az Agroline.hu

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03