2020. február 26. szerda Edina

Hírek - Agrárpénzek

Nemzetstratégiai kérdés a baromfiágazat

Tavaly 15 milliárdos éves árbevételt ért el a Tranzit-Ker Kereskedelmi Zrt., amely húsz év alatt víziszárnyas-tenyésztésben Magyarországon, míg a libatenyésztést tekintve Európában is piacvezetővé vált - mondta el Szabó Miklós vezérigazgató szerdán Debrecenben egy szakmai konferencián.
 
 

A cég 7.500 tonnás éves húsliba termelése a hazai össztermelés 45 százalékát, 6.500 tonnás húskacsa termelése pedig csaknem 15 százalékát adja. Az Európában is meghatározó libatenyésztés tekintetében ez mintegy 1,2 millió libát jelent.

A cég a húslibát szinte kizárólag exportra termeli, a legfontosabb partnernek Németország, Ausztria, Franciaország, Csehország, Oroszország, Olaszország, Japán és Kanada számít.

Szabó Miklós felidézte: a dolgozóik létszámát az 1991-es alapításhoz képest mintegy tizenötszörösére, 600 főre bővítették. A jelenleg 4 milliárdos vagyonnal rendelkező Tranzit-Ker minden évben nyereségesen működött, tavaly a forgalmi adó nélkül 511 millió forint adót fizetett be.

Bárány László, a Baromfi Termék Tanács elnöke a konferencián tartott előadásában kiemelte: a statisztikák szerint minden magyar család asztalára legalább hetente egyszer kerül baromfitermék, így az ágazat helyzete nemzetstratégiai kérdésnek tekinthető. Hozzátette: új felsőoktatási és szakképzési rendszerrel kell korszerű tudást adni az ágazatban perspektívát látó fiataloknak. Ez és a termelés hatékonyságának növelése lehet a garancia a baromfitenyésztés versenyképességének növelésére – írja az MTI.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu