Nőhet az agrár-szaktanácsadásra fordítható uniós forrás

agrarszektor.hu
Várhatóan emelkedik az Európai Unió következő költségvetési időszakában a mezőgazdasági szaktanácsadás finanszírozását szolgáló forrás - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Jelenleg a gazdálkodók évi 700 eurót - mintegy 200 ezer forintot - igényelhetnek erre a célra. Az összeg megemelése azért várható, mert az unió a következő költségvetési időszakban az eddiginél is hathatósabban kívánja támogatni a kutatás-fejlesztést és az innovációt, továbbá az ismeretek átadását - mondta V. Németh Zsolt.

Ennek a folyamatnak az előmozdítására alakult meg az agrárium területén az Országos Szaktanácsadási Bizottság (OSZB), amely a mezőgazdaságban a szaktanácsadás minél szélesebb körű és egyszerűbb igénybevételét segíti. A versenyképes és hatékony mezőgazdaság ugyanis elképzelhetetlen jól képzett szakemberek nélkül - tette hozzá az államtitkár a sajtótájékoztatón, amelyen értékelték az OSZB egyéves munkáját.

Jávor András, az OSZB elnöke felidézte: mintegy másfél évvel ezelőtt teremtődtek meg a feltételek ahhoz, hogy a mezőgazdasági szaktanácsadási rendszer működését új alapokra helyezzék. Ezzel a gazdálkodók számára egyszerűbbé és hozzáférhetőbbé vált a rendszer.

Egy törvénymódosítás révén a gazdálkodók most már egy lépésben nyújthatják be támogatási és kifizetési igényüket a szaktanácsadási szolgáltatásra. Emellett a szaktanácsadók képzését és továbbképzését is szervezett keretek között végzik. Ezzel lehetővé vált a minőségbiztosítás alkalmazása.

Mezőszentgyörgyi Dávid, az OSZB társelnöke, a NAKVI főigazgatója az MTI kérdésére elmondta: mintegy ezer mezőgazdasági szaktanácsadó van jelenleg az országban, közülük 600-700 végez aktív tevékenységet. A gazdálkodók közül eddig 17 ezren vették igénybe a szaktanácsadási szolgáltatást, de hozzávetőleg 40 ezer szerződést kötöttek arról, hogy igénybe kívánják venni ezt a szakmai segítséget.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03