2021. január 22. péntek Vince, Artúr

Hírek - Agrárpénzek

Orbán feketelistáján a hazai húsipari cégek nagyja

Szinte az összes nagy húsipari cég szerepel azon az Orbán Viktor által megrendelt listán, amely a hungarikumokat nem teljesen magyar alapanyagból előállító vállalatokat sorolja fel - írja az MTI.
 
 

A Vidékfejlesztési Minisztériumban készült egy lista a miniszterelnök kérésére azokról a nagy húsipari cégekről, amelyek hungarikumokat nem teljesen magyar alapanyagból állítanak elő - mondta a hvg.hu-n szerdán megjelent interjúban Ángyán József.

Ángyán József azt mondta a hírportálnak, hogy a tavaly év eleji dioxinbotránnyal kapcsolatban - amikor moratóriumot rendelt el Magyarország az import húsokra - valóban készült egy százas lista, amelyet még a Vidékfejlesztési Minisztérium állított össze a legnagyobb magyar húsipari cégekről, amelyek hungarikumokat állítanak elő nem teljesen magyar alapanyagból. Meglepő módon - folytatta - nem a németek, hanem az egyik legnagyobb magyar húsos érdekeltség "verte az asztalt" a minisztériumban, hogy függesszék fel a moratóriumot.

"Maga a miniszterelnök úr kérdezett rá ennek kapcsán, hogy ugye az nem lehet, hogy magyar tőkeérdekeltségű húsipari cégek a hungarikumokat nem magyar alapanyagból állítják elő? Ő kérte, hogy állítsuk össze a listát, hogy lássuk: miből is dolgoznak ezek a cégek" - idézte fel.

A volt államtitkár igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy például a Pick rajta van-e ezen a listán, de hozzátette, hogy szinte az összes nagy húsos cég szerepel rajta, azonban ez egy olyan lista, amely kimutatja azt is, "ha mondjuk 10 százalékban nem hazai az alapanyag, vagyis az arányok azért eltérőek". Arra a kérdésre, hogy mi volt Orbán Viktor véleménye a lista láttán, azt válaszolta: a miniszterelnök azt mondta, "le kell ülni az urakkal, és erre a helyzetre megoldást kell találni, ezt a problémát közösen kell megoldani".

Az interjúban Ángyán József beszélt arról is, hogy folytatja a jelentések összeállítását a földpályázatokról, most Baranya és Bács-Kiskun megye következik. Úgy véli, annyi hatása volt az elemzéseknek, hogy a 35 ezer hektár helyett már csak 18 ezerre kötött szerződést egyelőre a tárca.

Ángyán József arról is beszélt, hogy Lázár Jánossal, aki az elmúlt két évben a Fidesz frakcióvezetője volt, többször is beszéltek a problémákról, a kialakult helyzet lehetséges megoldásairól, rajta kívül pedig még Balog Zoltán - akkor még mint államtitkár - volt az, aki "igen korrekt módon" reagált a leveleire. Hozzátette, a miniszterelnökkel nem beszélt a földpályázatok ügyében.

Arra a kérdésre, hogy meddig marad a Fidesz-frakció tagja, Ángyán József azt válaszolta, ha rajta múlik, végig, furcsának tartaná ugyanis, ha azért kellene távoznia a képviselőcsoportból, mert a kormány- és vidékprogramot kéri számon saját csapatán.  "Nyilván, ha a frakció többsége úgy látja, hogy rossz helyen vagyok itt, akkor erről dönteni fog. Ha kizárnának, az egy más helyzet lenne, amit természetesen - szomorúan bár, de - tudomásul veszek" - tette hozzá.

 

forrás: MTI/Napi.hu

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu