Óriási siker: 50 helyet ugrott előre a magyar agráregyetem a nívós világranglistán

agrarszektor.hu2022. június 20. 13:30

Lezárult a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) második tanéve. Az új intézmény már első ötszáz napján bizonyította, hogy jelentős szereplője a magyar agráriumnak, mind oktatási, mind kutatási szempontból. Dr. Gyuricza Csaba rektor tanévzáró ünnepi beszédében kiemelte, hogy a MATE immár ötszáz napja aktív részese az agrárközéletnek.

Mint mondta, megjelentek különböző kiállításokon és vásárokon, intézeteik első tudományos eredményeit pedig elismerően keresik a piacokon. Megalakulásuk után 14 hónappal 50 helyet javítottak a világ egyik legelismertebb felsőoktatási rangsorán, a Quacquarelli Symonds idei agrártudományi ranglistáján. Mindezek mögött az egyik legfontosabb tényező az, hogy a munkaerőpiac visszaigazolja az Egyetemen elindult integrációs és fejlesztési folyamatokat és az intézmény tudományos teljesítményének növekedését. Dr. Nagy István miniszter hangsúlyozta, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, amely az itt végzett hallgatók két legfőbb célterülete, stratégiai ágazat, és kiemelt közfigyelem irányul mindkettőre - olvasható a MATE közleményében.

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

Az elmúlt időszakban jelentkező kihívások ellenére ez a két ágazat biztosította és biztosítja a lakosság jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel való ellátását és az export révén más országok élelmezésében is részt vállal. Ám, hogy ez hosszú távon is így maradjon, azzal rengeteg teendőnk van. Épp ezért 2027-ig 4265 milliárd forintot fordítunk a magyar mezőgazdaság fejlesztésére, a modernizáció azonban nem szűkíthető le technológiafejlesztésre. Nélkülözhetetlen, hogy e területeken a világra nyitott, innovatív, modern tudással felvértezett szakemberek dolgozzanak, amiben kiemelt szerepet kap a MATE.   

Az egyetem együttműködési megállapodást kötött az Állami Számvevőszékkel, a közpénzekkel, közvagyonnal való gazdálkodás színvonalának javítása, fejlesztése, valamint az integritás értékeinek erősítése érdekében. A közös célok kiterjednek a pénzügyi tudatosság megerősítésére, fókuszálva a hatékony élelmiszerfelhasználás és az egészséges táplálkozás kapcsolatára. Az együttműködés ezen kívül kiterjed a mezőgazdasági vállalkozások témakörében az állami és üzleti szféra összehangolását elősegítő kutatás indítására, valamint az adattudomány terület fejlesztésével összefüggő oktatási, tudományos, kutatási és szakértői tevékenységre.

Címlapkép forrása: MTI/Bruzák Noémi

Címkék:
kutatás, együttműködés, agrároktatás, gyuricza-csaba, együttműködési-megállapodás, felsőoktatás, egészséges-táplálkozás, kutatás-fejlesztés, fontosság, magyar-agrár-és-élettudományi-egyetem, agrárfejlesztés,