Őshonos növények vetőmagját is lehet árulni

agrarszektor.hu
A magyarországi természetes gyepeken előforduló, őshonos fajokból összeállított takarmány vetőmagkeverékek is árusíthatóak a jövőben; ezt rögzíti a június 4-én hatályba lépett kormányrendelet - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn az MTI-t.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A közlemény emlékeztet: a természetes környezet megőrzésére szánt takarmánynövény-vetőmagkeverékek kereskedelmi célú begyűjtését a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségek (KTVF), a forgalmazását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) engedélyezi. A részletes feltételeket - a hamarosan megjelenő - külön miniszteri rendelet fogja szabályozni.

A természetes környezet, a biológiai sokféleség - különösen a magyar, egyedi gyeptípusok - megőrzése miatt fontos. A jó természeti adottságú területekről származó, őshonos növények magjait tartalmazó keverékek csak Magyarországon vethetőek.

A szaktárca hangsúlyozza, hogy a vetőmagkeverékek begyűjtését és forgalmazását kizárólag a származási régión belüli területre lehet engedélyezni. A takarmány vetőmagkeveréket pedig csak a meghatározott termőhelyen lehet vetni. A megőrzést biztosító vetőmagkeverékek forgalmazásának engedélyezési kérelmét 2013. február 1-jétől lehet benyújtani.

Az őshonos növények magvaiból álló, megőrzési célú keverékek szélesítik a hazai piacon elérhető választékot, és a genetikai erőforrások fenntartásával a természetes környezet megőrzését szolgálják - olvasható a VM közleményében.

 

forrás: MTI/Hvg

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?