2021. szeptember 23. csütörtök Tekla

Hírek - Agrárpénzek

Összefogtak a legnagyobb magyar szervezek az agrártámogatások megváltoztatásáért

A mezőgazdasági természeti sokféleség egyre látványosabb csökkenését felismerve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) vezetői közös állásfoglalást írtak alá az élő rendszerek védelméért, az agrárium jövőjét meghatározó agrártámogatások természetbaráttá tételéért - közölték a szervezetek az MTI-vel szerdán.
 
 

A mezőgazdasági termelés az elmúlt másfél évtizedben jelentős fejlődésen ment keresztül. Valamennyi mértékadó termelési mutató (kijuttatott anyagok használata, gépesítettség mértéke, terméshozam) meredeken emelkedik - írták. Ennek a fejlődésnek ugyanakkor a természeti rendszereink látják kárát: a mezőgazdasági természeti sokféleség 30 százalékkal csökkent 15 év alatt, apróvadfajaink állománya vészesen fogyatkozik. Aggasztóan alakulnak a mezőgazdasági termelés alapjául szolgáló vadon élő és háziasított beporzó rovarfajok állományai is, amelyek 75 százalékkal csökkentek 30 év alatt - mutatnak rá. A hazai folyamatokkal azonos tendenciát mutatnak a környező országok környezeti vizsgálatai, Európa egészének mezőgazdasági élőhelyei vannak veszélyben.

A Közös agrárpolitika (Kap) alakulása érdemben befolyásolja az agrárium jövőjét, ezért az MME, az OMVK és az OMME állásfoglalást dolgozott ki azon garanciákról, melyek a következő évtizedben a mezőgazdasági természeti sokféleség csökkenésének megállításához szükségesek. A most aláírt, ágazatokon átívelő összefogás reményt adhat a mezőgazdasági élőhelyeken fenyegető ökológiai válság elkerülésére, az apróvadállományok további csökkenésének megakadályozására és a beporzó rovarok - köztük a házi méh - hazai helyzetének javulására - írták.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu