Összefogtak a legnagyobb magyar szervezek az agrártámogatások megváltoztatásáért

Összefogtak a legnagyobb magyar szervezek az agrártámogatások megváltoztatásáért

MTI
A mezőgazdasági természeti sokféleség egyre látványosabb csökkenését felismerve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) vezetői közös állásfoglalást írtak alá az élő rendszerek védelméért, az agrárium jövőjét meghatározó agrártámogatások természetbaráttá tételéért - közölték a szervezetek az MTI-vel szerdán.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mezőgazdasági termelés az elmúlt másfél évtizedben jelentős fejlődésen ment keresztül. Valamennyi mértékadó termelési mutató (kijuttatott anyagok használata, gépesítettség mértéke, terméshozam) meredeken emelkedik - írták. Ennek a fejlődésnek ugyanakkor a természeti rendszereink látják kárát: a mezőgazdasági természeti sokféleség 30 százalékkal csökkent 15 év alatt, apróvadfajaink állománya vészesen fogyatkozik. Aggasztóan alakulnak a mezőgazdasági termelés alapjául szolgáló vadon élő és háziasított beporzó rovarfajok állományai is, amelyek 75 százalékkal csökkentek 30 év alatt - mutatnak rá. A hazai folyamatokkal azonos tendenciát mutatnak a környező országok környezeti vizsgálatai, Európa egészének mezőgazdasági élőhelyei vannak veszélyben.

A Közös agrárpolitika (Kap) alakulása érdemben befolyásolja az agrárium jövőjét, ezért az MME, az OMVK és az OMME állásfoglalást dolgozott ki azon garanciákról, melyek a következő évtizedben a mezőgazdasági természeti sokféleség csökkenésének megállításához szükségesek. A most aláírt, ágazatokon átívelő összefogás reményt adhat a mezőgazdasági élőhelyeken fenyegető ökológiai válság elkerülésére, az apróvadállományok további csökkenésének megakadályozására és a beporzó rovarok - köztük a házi méh - hazai helyzetének javulására - írták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?