2021. május 7. péntek Gizella

Hírek - Agrárpénzek

Összeroppanhatnak az ukrán gabonatermelők

Az ukrán exportkorlátozások miatt 1,3 milliárd dollárnyi veszteség érheti az agrárvállalkozásokat – állítja az egyik legnagyobb agrárcég igazgatója.
 
 

Eugene Leng, az Ukrzernoprom Agro Ltd. Vezérigazgatója szerint a kormánynak el kellene törölnie az gabonakiviteli kvótákat, máskülönben veszélybe kerülhet akár a következő évi termés is.

A termelők a kiviteli korlátozások miatt ugyanis nem tudnak hasznot húzni az egyre emelkedő gabonaárakból, így az amúgy is forráshiányos agrárvállalkozások tavaszra, a vetési időszakra akár teljesen kivérezhetnek. A terményárak emelkedése miatt drágulnak ugyanis a növény védőszerek, műtrágyák is, amelyről ha lemondanak a gazdák, jelentős esés várható a terméseredményekben – figyelmeztetett korábban az ukrán agrárgazdasági tanácsadó cég , az UkrAgroConsult.

Szabad gabonakivitel hiányában jelentős veszteségek érhetik a gazdákat, amit Lend 10 milliárd hrivnyára (1,3 milliárd dollár) becsül.

Mint ismeretes, az ukrán kormány múlt hónapban kibővítette az exportkorlátozás időszakát március végéig, további 1 millió tonnányi kukorica, és 500 ezer tonnányi búza kivitelt engedélyezve. Az extra búzakiviteli kvótákat 15 cég között osztotta ki a kormány.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu