Ösztönzi a helyi termelést az új vágóhídrendelet aug. 1-től

agrarszektor.hu
Egy augusztus 1-jén hatályba lépő rendelet enyhít a vágópontok szabályozásán, szorgalmazva a helyi húsfeldolgozást, és megkönnyítve az értékesítést.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A vágópontokra vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályok változtatását a Vidékfejlesztési Minisztérium rendelte el, lényege: növeli a vágópontokon levágható állatok számát, megduplázza a beszállítási távolságot, valamint szabályozza a baromfi vágópontokat is. A helyi termelés ösztönzése és egyértelműbbé tétele a cél, a szabályok egyszerűsítésével. 

A jogszabály szerint egy vágóponton éves átlagban hetente legfeljebb 100 darab sertést, juhot, kecskét, 20 darab szarvasmarhát, és évente legfeljebb 250 ezer baromfifélét lehet levágni. A beszállítási távolság duplájára nő, 50 km-ről 100 km-re. Az EU-jogszabályokat követni kell, de néhány könnyítést bevezetnek az élelmiszer-higiéniai előírásokkal kapcsolatosan.

A helyi állattenyésztők beszállíthatják a vágópontokra az élő állatokat, amelyek húsát ezután szabadon értékesíthetik, hiszen uniós jogszabályoknak megfelelő vágásból származik (ezáltal a kistermelők helyezte is egyszerűsödik.)

Az augusztus 1-jén hatályba lépett rendelet egyik célja, hogy az ország uniós csatlakozását követően tönkrement kisvágóhidakat (is) támogassa, vállalkozásukat elősegítse.

Az újítás és a Nemzeti Vidékstratégia, valamint a tavaly júliusi kistermelői rendelet alapvető irányelve tehát összevág: a helyi termelés ösztönzése.

 

forrás: MTI

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?