2021. június 23. szerda Zoltán

Hírek - Agrárpénzek

Parlamenti döntés az agrárpénzekről: még semmi sem dőlt el

Semmi sem dőlt el azzal, hogy az Európai Parlament (EP) mezőgazdasági bizottsága a napokban állást foglalt az unió 2020 utáni új Közös Agrárpolitikájáról (KAP). A KAP alaprendeleteit az európai parlamenti választások utáni új EP és Európai Bizottság (EB), illetve az Európai Tanács alakítja majd ki, de a jogszabályok megjelentetéséhez előbb el kell fogadni az unió 2021-2027 közötti többéves költségvetését. Erre leghamarabb az év vége felé nyílhat esély, így a KAP-rendeletek közzététele 2020. február-márciusáig is elhúzódhat.
 
 

Félrevezető lehet a 2021-2027 közötti KAP-szempontjából az a döntés, amelyet az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága hozott a napokban. A testület elfogadta az Európai Bizottság KAP-reformra vonatkozó, korábban előterjesztett javaslatcsomagját, de az állásfoglalás nem tekinthető kötelező érvényűnek. A kialakított álláspont orientálhat a ma működő bizottság, illetve a jelenlegi parlamenti képviselők véleményéről, de ma nem lehet tudni, hogy az új KAP-pal kapcsolatos végső döntés milyen lesz.

Az eddig megismert KAP-elképzeléseket azért éri a legtöbb kritika, mert az új uniós költségvetési ciklusban támogatáscsökkentést vetítenek előre. Az EP mezőgazdasági bizottsága a részletekkel kapcsolatban egyetértene azzal, hogy a közvetlen kifizetéseknél a termelők éves támogatásait 100 ezer euróban – mai árfolyamon 31-32 millió forint körül összegben – maximálják, de a munkabérek 50 százalékát le lehetne vonni a csökkentés előtti teljes összegből. A testület szerint a közvetlen kifizetések legalább 5 százalékát - egy speciális hektáronkénti pótlékkal - kifejezetten a kis- és középes vállalkozásoknak kellene juttatni. A vidékfejlesztési költségvetésben pedig legalább 30 százalékot környezetvédelmi és éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedésekre, 20 százalékot környezetvédelmi rendszerekre kellene elkülöníteni.

Az új KAP-pal kapcsolatos jogalkotást a májusi európai parlamenti választások alapvetően befolyásolják, mivel az alaprendeletekről ezután születhetnek uniós döntések, amelyeket a július 2-án megalakuló új Európai Parlament, illetve az új összetételű Európai Bizottság és az Európai Tanács hoz meg. Az pedig egyelőre kérdéses, hogy a szervezetek a 2020 utáni KAP-ról milyen mértékben változtatják meg álláspontjukat az eddigi elképzelésekhez képest, illetve végső soron milyen állásfoglalásokat hoznak majd meg.

Egyes előrejelzések szerint az új EP-nek és EB-nek, illetve a tanácsnak legalább öt hónapra lesz szüksége arra, hogy a KAP-ról szóló egyeztetéseket lebonyolítsa, így az alaprendeletek november-decemberre készülhetnek el. Ezek azonban addig nem jelenhetnek meg, amíg az uniónak nem lesz 2021-2027-re vonatkozó, új többéves költségvetése. Ennek elfogadása pedig leghamarabb az év végére várható, így elképzelhető, hogy a KAP-jogszabályok teljes véglegesítése és közzététele 2020. február-márciusára tolódik.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu