Receptváltoztatással a chips-adó ellen

agrarszektor.hu
Kisebb változtatásokkal, kb. 1,2-1,6 százalékos tömegarányos sótartalom-csökkentéssel elérhetik a gyártók, hogy termékeiket (pl. a sósmogyorót) ne sújtsák a népegészségügyi termékdíjjal, vagyis a chips-adóval.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ez egy viszonylag könnyen kivitelezhető megoldás, így a gyártók többsége várhatóan él is ezzel a lehetőséggel, a fogyasztók pedig szinte kizárt, hogy megéreznék az ízbeli változtatást. Ilyen módon a bevezetendő adó valódi célja, a népegészségügy védelme tulajdonképpen megvalósulna: kevesebb sót fogyasztanánk, a gyártók pedig jobban járnának.

Az adóbevételek növelése, mint másodlagos cél, viszont úgy fest, elmarad, ha a gyártók sikeresen kikerülik az adót.

Vannak termékek azonban, amelyeknél nem lehetséges a receptváltoztatás, ilyen például a cukormentes, már létező Coca-Cola, amelynek eredeti összetevőit a magyar jogszabály szerint nem módosíthatják, így az ára biztosan emelkedni fog.

Az Unilever céget is súlyosan érinti a chips adó, sőt, évek óta folyamatosan csökkenti termékei sótartalmát (főleg a levesporokét), azonban vannak olyanok, amelynél ez nem járható út, pl. a Delikát8 ételízesítő, amely egy sópótló termék. "Ez gyakorlatilag egy finom fűszerekkel dúsított sópótló termék. Ilyenkor merül fel az az ellentmondás, hogy a sópótló funkcióval rendelkező ételízesítő adóköteles, a só maga viszont nem" - hangsúlyozta Molnár Kálmán kommunikációs igazgató.

Lehetetlen viszont a receptváltoztatás a nagy sikerű energiaitalok esetében, amelyek ára bizonyára emelkedni fog, az eladás pedig várhatóan jelentősen csökken majd - írja az AgroLine.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?