2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Hírek - Agrárpénzek

Rendőri felügyeletet kapnak a kérészek

A szokásosnál sűrűbb járőrszolgálattal őrködnek a kérészek biztonsága felett a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai a tiszavirágzás idején. A kérész védett rovarfaj, egyedének elpusztítója akár 150 ezer forint pénzbírságot is fizethet.
 
 

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság a természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és a halászati őrökkel együttműködve folyamatosan és visszatérően ellenőrzi a rendőrkapitányság illetékességi területét a tiszavirágzás idején. Ennek oka, hogy a tiszavirág (Palingenia longicauda) védett rovarfaj, és a természet védelméről szóló törvény alapján tilos a védett állatfajok egyedének elpusztítása – tájékoztatta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-t.

A kérész napjainkra csak a Tiszán, és egy-két mellékfolyóján, főként a Kőrösön lelhető fel. Engedély szükséges a gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez és birtokban tartásához is. A tiszavirág természetvédelmi értéke egyedenként tízezer forint. A védett rovar egyedének elpusztítója szabálysértést követ el és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Természetkárosítást követ el, az aki a rovarok telepét károsítja meg vagy jelentős mennyiségű egyedet gyűjt, illetve aki a rajzásba kisgéphajóval szándékosan belehajt és megzavarja, elpusztítja a kérészeket - közölte a megyei rendőr-főkapitányság.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu