Rengetegen vettek fel ilyen hitelt az agráriumban: tolakodtak érte a termelők 2020-ban

Rengetegen vettek fel ilyen hitelt az agráriumban: tolakodtak érte a termelők 2020-ban

agrarszektor.hu
Aktív szerepet vállal a K&H Bank az NHP Hajrá hitelezésben. Áprilisi indulása óta ugyanis a pénzintézet több mint 173 milliárd forint értékben közel 1500 szerződést kötött. A pénzintézet által jóváhagyott hitelek jelentős része Észak-Magyarországhoz, illetve az alföldi régiókhoz köthető. Az ágazatok közül az agrárium számított a legaktívabbnak a hitelfelvételben, míg a települések között Debrecen, valamint Miskolc regionális üzleti központok emelkedtek ki.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Jelentős szerepet töltött be a K&H Bank az NHP Hajrá hitelezésben - írja közleményében a bank.

 Az eddigi eredményeinket megvizsgálva mind a piaci részesedés, mind a szerződött összegek tekintetében jól teljesítettünk. Áprilistól decemberig összesen 1466 szerződést kötöttünk több mint 173 milliárd forint értékben, amiből már több mint 125 milliárd forint értékű lehívás történt meg. Az átlagos szerződéses összeg pedig közel 120 millió forintra tehető. Az NHP Hajrá idén folytatódik, mivel a Magyan Nemzeti Bank 1000 milliárd forinttal megemelte a keretösszeget, így továbbra is nagy érdeklődésre számítunk 

- foglalta össze az eredményeket Hodina Péter, a K&H Vállalati értékesítési igazgatóság vezetője.

Élen a forgóeszköz finanszírozása

A hitelcélokat megvizsgálva 2020-ban összességében a forgóeszköz finanszírozására volt leginkább szükségük a vállalkozásoknak, ugyanis országos szinten a szerződött összeg kétharmadát tette ki, ezt az új beruházási hitelek, valamint a beruházási hitelkiváltás követi (17 és 11 százalék). Az ágazatok közül az agrárium számított a legaktívabbnak a hitelfelvételben, mivel az elsődleges mezőgazdasági termelők körében közel 27 milliárd forint értékű volt a jóváhagyott hitelkeret, emellett az élelmiszeripari feldolgozók közül is sokan igénybe vették az NHP Hajrát-t, az ő esetükben 25 milliárd forint ez az érték. 

A program kedvező kondíciója révén a kevésbé fejlett régiók számára jelentette a legnagyobb segítséget, amelyet az is mutat, hogy az Észak-Magyarország, illetve az alföldi régiókban a legjelentősebbek a jóváhagyott hitelek. A szerződött összegek tekintetében a legaktívabbak Debrecen (23 százalék), valamint Miskolc regionális üzleti központok voltak (13 százalék)

- tette hozzá Hodina Péter. A hazai vállalkozók érdeklődése a program indulását követő nyári időszakban volt a legintenzívebb. 2020. június és július között az újonnan szerződött hitelállományok esetében 130 százalékos volt a növekedés mértéke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?