SAJTÓKÖZLEMÉNY: Az idén nagyon oda kell figyelni a metszésre! - figyelmeztet a Magyar Agrárkamara

agrarszektor.hu
Az elmúlt hetekben napokig tartó mínusz 20-25 fokos tartós fagy megviselte az ültetvényeket, ezért metszés előtt rügyvizsgálatot kell végezni, hogy a károsodott rügyek számát könnyen meg tudjuk állapítani és ennek megfelelően állítassuk be a termőegyensúlyt - hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hazánkban az elmúlt hetekben a szokottnál alacsonyabb hőmérsékletet, jelentős fagyokat idézett elő az időjárás. A délalföldi homokhátságon átlagosan mínusz 21-23 °C mértek, de előfordult -25,7 °C is. A szőlőfajták általában -15 fokos lehűlést is kibírnak hosszabb időn keresztül, ám ennél alacsonyabb és tartós fagyokat már nem viselnek el károsodások nélkül. A termelők a károkat csak pár hét múlva látják, amikor megkezdődik a rügyvizsgálat ideje. Ilyenkor a rügyek megduzzadnak és láthatóvá válnak az egészséges rügyek.

A rügyvizsgálat során elsősorban a fagyott, károsodott rügyek számát tudjuk könnyen megállapítani. Ha a rügyek hosszanti metszési felületen a főrügy és mellékrügyek zöld színűek, nincs fagykár. A fagykárt a rügyek barna, fekete elszíneződése mutatja. Lehetséges a köztes állapot is, amikor félig barna, félig zöld a metszési felület, ekkor a rügyet csak részben károsította a fagy. És itt kell nagyon figyelni: a rügyvizsgálat után nem mindegy, hogy mennyi világos rügyet hagyunk meg egy-egy tőkén, azaz mennyire terheljük a szőlőt.

A szőlő világos rügye általában egy fő- és két mellékrügyből áll. Ha a főrügy károsodik, a mellékrügyek veszik át a szerepét. Amennyiben a vizsgálat során hektáronként 20-30 vesszőn három-négy, részben vagy teljesen elpusztult világos rügyet találunk, akkor átlagosan 20-30 %-kal növeljük a terhelést az eredeti elhatározásunkhoz képest. Ha azonban a vizsgált rügyek fele sérült vagy elpusztult, várjuk meg a metszéssel a rügyfakadást. Ekkorra már ugyanis nyilvánvalóvá válik az ép és a károsodott rügyek aránya, aminek alapján pontosan meghatározhatjuk a terhelést.

Ha a rügyfakadás idején kell metszenünk, nagyon ügyeljünk, mert könnyen lepattinthatjuk a már kifakadt rügyet. Ezért a fagytól sérült tőkéken érdemes még nyugalmi állapotban előmetszést végezni, azaz a letermett részeket eltávolítani, és a másfél-két méternél hosszabbra nőtt vesszőket a 20-30 centisre kurtítani.

Metszést akkor lehet elkezdeni, amikor nagyobb fagyoktól már nem kell tartanunk, de ne halasszuk addig, amíg a nedvkeringés megindul és a metszési felület "könnyezni" kezd, figyelemmel az eutypa fertőzésre is- olvasható a Magyar Agrárkamara Kertészeti Osztályának közleményében.

Forrás: MA

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?