Sokan késnek az egységes kérelmek benyújtásával

MTI
Május 15-ig nyújthatják be szankciómentesen az uniós agrártámogatási egységes kérelmeket a gazdálkodók. Hajdú-Bihar megyében a kérelmeknek eddig csak 55 százaléka érkezett be.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az egységes kérelmek benyújtásának május 15-én lejáró szankciómentes határideje után a támogatási összeg munkanaponként egy százalékkal csökken június 9-ig, az utána beérkező kérelmeket pedig vizsgálat nélkül elutasítják. A május 15-ig benyújtott kérelmeket a hónap végéig lehet módosítani. Hajdú-Biharban eddig a gazdálkodók alig több, mint fele intézkedett ez ügyben - ismertette Szabó Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ( NAK) megyei elnöke.

A termelők 41 jogcímen igényelhetnek támogatást, amelyet elektronikus úton a Magyar Államkincstár internetes felületén lehet benyújtani. A kérelmek benyújtásában a falugazdászok térítésmentesen segítenek.

Az aktuális tavaszi munkálatok Hajdú-Bihar megyében késésben vannak szinte minden növényi kultúránál. A 98 hektárnyi szemes kukorica 75 százalékát, 66 ezer hektárt vetettek el. Ugyancsak hátra van a silókukorica, a vetőmag kukorica, illetve a szója vetésének befejezése. A tavaszi árpa, magborsó, zöldborsó, cukorrépa, zab vetése viszont befejeződött. Az április végi éjszakai lehűlés a szántóföldi kultúrákban jelentős kárral nem járt, ám a gyümölcsösökben komoly fagykár keletkezett.

Szabó Sándor arról is beszámolt, hogy a NAK pályázatot nyújtott be a Vidékfejlesztési Program keretében megvalósítható jégkármentesítő rendszer kiépítésére. Hangsúlyozta, hogy 1 forint befektetéssel akár 33 forint termelési értéket menthet meg az országos lefedettségű rendszer, amely 1,8 milliárd forintból készülhet el, és indulását 2018. május 1-re tervezik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?