Sokat fizet? - Így csökkentheti a tagdíjat

agrarszektor.hu
Új kedvezményeket vezet be Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a tagdíj befizetési alap meghatározásában. Az idei tagdíj bevallási határideje június vége, a befizetésé pedig július vége, és a NAK mintegy 3,5 milliárd forintnyi bevétellel számol, amelyet fejlesztésekre fordítana.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Új kedvezményekkel bővíti tagdíjbefizetési alapjának meghatározását a NAK - jelentette be Győrffy Balázs, a szervezet elnöke egy sajtótájékoztatón az MTI szerint. A jövedéki terméket előállító, illetve forgalmazó tagok csökkenthetik a tagdíjfizetés alapját képző nettó árbevételüket a megfizetendő és a vissza nem térített, meg nem térülő jövedéki adó különbségének összegével. Emellett újítás az is, hogy amennyiben a tag agrárgazdasági tevékenységből származó nettó árbevétele nem éri el a teljes árbevételének 20 (külön kérelem esetén 25) százalékát, kérheti, hogy az agrárgazdasági tevékenységből származó árbevétele alapján sorolják be a tagdíjfizetési osztályba. A nettó árbevételbe viszont nem tartozik bele a kapott támogatások összege.

Győrffy Balázs szerint hazánkban - a többi európai országhoz viszonyítva - alacsony a tagdíj. A tagokat arányos díjkifizetési kötelezettség terheli, amelynek legalacsonyabb összege (600 ezer forint nettó árbevételig) 2000 forint, maximum értéke pedig egymillió forint (1,5 milliárd forint nettó árbevétel fölött). Magyarországon kívül Franciaországban, Ausztriában és Lengyelországban is kötelező a tagság, Csehországban pedig most fontolgatják a bevezetését - tette hozzá a szervezet elnöke.

A NAK mintegy 3,5 milliárd forint tagdíjbevétellel számol, amely a költségvetésük egy harmadát jelenti. A befolyt összeget a szolgáltatások fejlesztésére kívánják fordítani. A mintegy 360 ezer tagot érintő bevallás határideje június vége, a befizetésé pedig július vége.

Mint ismert, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) élesen bírálta a NAK-ot amiatt, hogy büntetéseket szabott ki azokra a kamarai tagokra, akik korábban nem fizették meg a megállapított tagdíjakat. Az AGRYA vitatta azt a gyakorlatot is, ahogy az agrárkamara a tagdíjakat kiszámította.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13