Stabil jövedelem kell minden méretű gazdaságnak

agrarszektor.hu
Fokozatosan korszerűsíteni és egyszerűsíteni kell a termelők számára a Közös Agrárpolitikát (KAP), szerkezetének alapvető változtatásai nélkül. A Visegrádi Négyek (V4) agrárkamarái szerint emellett rendkívül fontos stabil jövedelmet biztosítani a gazdaságoknak, mérettől függetlenül.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A KAP az Európai Unió alapja, és számos közös célt valósít meg. Ennek érdekében fenn kell tartani egy erős költségvetést, és továbbra is biztosítania kell az EU élelmiszer-függetlenségét, így is hozzájárulva a fenntartható fejlődéshez - jelentették ki a V4-ek agrárkamaráinak képviselői a Varsói Élelmiszeripari Expo idején tartott rendkívüli találkozójukon.

Elhangzott az is, hogy a jövőbeni KAP-nak nagyobb mértékben kell stabilizálnia a mezőgazdasági piacokat, és meg kell akadályoznia a válsághelyzeteket az agráriumban. Rendkívül fontos stabil jövedelmet is biztosítani a gazdaságoknak, mérettől függetlenül. A KAP-nak egyenlő versenyfeltételeket kell teremtenie az egységes agrár-élelmiszeripari piacon. Ennek érdekében el kell hagyni a történelmi kritériumokat, és fel kell számolni a tagállamok közvetlen kifizetései közötti különbségeket.

Az agrárkamarák képviselői megvitatták a neonikotinoidok alkalmazásának felfüggesztésével kapcsolatos helyzetet. A V4 országok szerint az EU-nak bizonyos esetekben újra kell gondolnia a neonikotinoidok tiltását. Ez azzal magyarázható, hogy az új rovarölő szereknek széles körben elérhetőknek kell lenniük a növénynemesítők, és nem csak a kiválasztott nemzetközi konszernek számára. Az ilyen megoldások ugyanis ahhoz vezethetnek, hogy a nemzeti növénynemesítők által létrehozott, és az adott régió viszonyaihoz jobban igazított őshonos növényfajták kiszorulnak a piacról.

A szakemberek egyetértettek abban, hogy össze kell állítani a kiskereskedők által alkalmazott tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok uniós listáját. Az EU belső piaca több, egymással versengő és az élelmiszertermelőkkel szemben előnyöket élvező szervezet között oszlott meg. Ezért a tisztességtelen gyakorlatokat gyorsan azonosítani kell, és megfelelő jogi keretet kell elfogadni uniós szinten annak megakadályozására, hogy a kiskereskedők visszaéljenek a helyzetükkel.

A találkozón megvitatták még a cukorkvóta eltörlésének lehetséges forgatókönyveit. Ismert, hogy a cukorpiac liberalizációja miatt sok cukorrépa-termelő aggódik a termelés jövedelmezőségének esetleges csökkenése miatt, mivel az üzletág magas költségeket eredményez. A cukorrépa minimálárának eltörlése olyan helyzetet hozhat létre, amelyben a cukoripar nem lesz köteles arra, hogy egy meghatározott árat fizessen a gazdáknak. Eddig a minimálár biztosította a jövedelmezőséget, és a termelők értékesítési láncon belüli helyzetét is erősítette.

A rendkívüli ülés résztvevői
A Visegrádi Négyek agrárkamaráinak rendkívüli ülését 2017. június 1-2. között Lengyelországban, a Varsó melletti Nadarzynban rendezték meg. Ezen a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Cseh Köztársaság Agrárkamarája (AKÈR), a lengyel Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa (KRIR) és a Szlovák Élelmiszeripari és Agrárkamara (SPPK) vezetői találkoztak.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?