Súlyos pénzeket bukhatnak emiatt a magyar őstermelők: sokan nem is tudnak róla

Súlyos pénzeket bukhatnak emiatt a magyar őstermelők: sokan nem is tudnak róla

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági őstermelő jogosult arra, hogy mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni adó-visszaigénylést nyújtson be a saját nevére szóló számla alapján. Ennek összege évente maximum 97 liter/ha lehet, de a naptári éven belül változik az őstermelő által megművelt föld területe, az a visszatéríthető adó nagyságát is érinteni fogja.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A mezőgazdasági őstermelő (az őstermelők családi gazdasága esetében annak képviselője) jogosult a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni adó-visszaigénylésre saját nevére szóló számla alapján. A felhasznált gázolaj után visszatéríthető adó összege évente maximum 97 liter/ha lehet - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Amennyiben azonban a naptári éven belül változik a megművelt földterület, felújított erdő, halastó területe, úgy ennek arányában változik a visszatéríthető adó összege is: tehát a hektáronként legfeljebb figyelembe vehető gázolajmennyiség egytizenketted része és a terület használatának hónapjai szorzataként számított, egész literre kerekített mennyiség vehető legfeljebb figyelembe.

FONTOS! A jövedéki termék adóval növelt beszerzését igazoló bizonylat kiállításának napján érvényes adómérték alapján igényelhető vissza a beszerzett és fel is használt gázolaj adója, tehát a számla keltekor érvényben lévő jövedéki adómértéket kell mindig figyelemebe venni! Főszabály szerint a gázolaj utáni adómérték a kőolaj világpiaci árához igazodik.

Az adómérték meghatározásánál azonban figyelemmel kell lenni arra, hogy 2 fajtakódú gázolajat különböztetünk meg jelenleg a piacon:

  • egyrészt a 016-as fajtakódú gázolajat, amelyre nem vonatkozik a hatósági árszabás, ebben az esetben a fenti főszabály szerint kell eljárni, ami azt jelenti, hogy a 2021.04.01. - 2022.06.30. időszakra vonatkozóan a főszabály szerint kalkulált adómérték: 90,487 Ft/liter;
  • másrészt a "2710 20 11 KN" kódú dízelgázolaj (088-as fajtakód), amelyre vonatkozik a hatósági árszabás.

Tehát a "2710 20 11 KN-kódú dízelgázolajat" a jelenleg hatályos jogszabályok hatósági áras termékként definiálják, amelynek legmagasabb, beszállító által alkalmazható bruttó nagykereskedelmi eladási ára 480 Ft/l. Ennek a dízelgázolajnak a jövedéki adója a kormány rendelkezéseinek köszönhetően ebben az évben 2 lépcsőben is csökkentésre került.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?