2019. szeptember 23. hétfő Tekla

Hírek - Agrárpénzek

Szakmai egyeztetés kezdődött a TÉSZ-ek helyzetének javítására

Szakmai egyeztetés kezdődött csütörtökön a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), valamint a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) szakértőinek és a termelői szervezetek (TÉSZ-ek) képviselőinek bevonásával a TÉSZ-ek működési feltételeinek javítása érdekében.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az egyeztetésről - amelyre az MVH-nál került sor - a véleménycserét követően Mártonffy Béla, a FruitVeB elnöke tájékoztatta az MTI-t. Elmondta: a szakértői egyeztetés célja, hogy a TÉSZ-ek hasonló gazdasági teljesítményre legyenek képesek, mint más országok termelői szervezetei az unióban. Az EU-ban ugyanis a TÉSZ-ek átlagosan a zöldség-, gyümölcsforgalom mintegy 38-40 százalékát adják. Magyarországon ez a teljesítmény mintegy a fele az uniós átlagnak 17-18 százalék.

A FruitVeB elnöke rámutatott: a TÉSZ-eknek a mostaninál aktívabb piaci szerepet kell vállalniuk, segítve a következő évekre tervezett mintegy egymillió tonnás termelésnövelésből adódó árumennyiség piacra juttatását. Azaz a TÉSZ-ek termelési integrációs szerepét növelni kell ahhoz, hogy a magyar zöldség-gyümölcságazat teljesíteni tudja azt a célt, hogy a mostani átlagosan évi 2,5 millió tonnás termelését egymillió tonnával növelje.

Ehhez meg kell teremteni a megfelelő feltételeket, vagyis a TÉSZ-ek működését tovább kell fejleszteni oly módon, hogy azok közelítsenek az uniós normákhoz, a szorosabb termelői összefogást tekintve. Ennek konkrét lépéseiről tárgyalnak most a szakértők. A szándék szerint a TÉSZ-ek helyzetét a jövőben félévente tekintenék át.

(MTI)


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu