Szakmai egyeztetés kezdődött a TÉSZ-ek helyzetének javítására

agrarszektor.hu
Szakmai egyeztetés kezdődött csütörtökön a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), valamint a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) szakértőinek és a termelői szervezetek (TÉSZ-ek) képviselőinek bevonásával a TÉSZ-ek működési feltételeinek javítása érdekében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az egyeztetésről - amelyre az MVH-nál került sor - a véleménycserét követően Mártonffy Béla, a FruitVeB elnöke tájékoztatta az MTI-t. Elmondta: a szakértői egyeztetés célja, hogy a TÉSZ-ek hasonló gazdasági teljesítményre legyenek képesek, mint más országok termelői szervezetei az unióban. Az EU-ban ugyanis a TÉSZ-ek átlagosan a zöldség-, gyümölcsforgalom mintegy 38-40 százalékát adják. Magyarországon ez a teljesítmény mintegy a fele az uniós átlagnak 17-18 százalék.

A FruitVeB elnöke rámutatott: a TÉSZ-eknek a mostaninál aktívabb piaci szerepet kell vállalniuk, segítve a következő évekre tervezett mintegy egymillió tonnás termelésnövelésből adódó árumennyiség piacra juttatását. Azaz a TÉSZ-ek termelési integrációs szerepét növelni kell ahhoz, hogy a magyar zöldség-gyümölcságazat teljesíteni tudja azt a célt, hogy a mostani átlagosan évi 2,5 millió tonnás termelését egymillió tonnával növelje.

Ehhez meg kell teremteni a megfelelő feltételeket, vagyis a TÉSZ-ek működését tovább kell fejleszteni oly módon, hogy azok közelítsenek az uniós normákhoz, a szorosabb termelői összefogást tekintve. Ennek konkrét lépéseiről tárgyalnak most a szakértők. A szándék szerint a TÉSZ-ek helyzetét a jövőben félévente tekintenék át.

(MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13