2020. szeptember 23. szerda Tekla

Hírek - Agrárpénzek

Szakmai egyeztetés kezdődött a TÉSZ-ek helyzetének javítására

Szakmai egyeztetés kezdődött csütörtökön a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), valamint a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) szakértőinek és a termelői szervezetek (TÉSZ-ek) képviselőinek bevonásával a TÉSZ-ek működési feltételeinek javítása érdekében.
 
 

Az egyeztetésről - amelyre az MVH-nál került sor - a véleménycserét követően Mártonffy Béla, a FruitVeB elnöke tájékoztatta az MTI-t. Elmondta: a szakértői egyeztetés célja, hogy a TÉSZ-ek hasonló gazdasági teljesítményre legyenek képesek, mint más országok termelői szervezetei az unióban. Az EU-ban ugyanis a TÉSZ-ek átlagosan a zöldség-, gyümölcsforgalom mintegy 38-40 százalékát adják. Magyarországon ez a teljesítmény mintegy a fele az uniós átlagnak 17-18 százalék.

A FruitVeB elnöke rámutatott: a TÉSZ-eknek a mostaninál aktívabb piaci szerepet kell vállalniuk, segítve a következő évekre tervezett mintegy egymillió tonnás termelésnövelésből adódó árumennyiség piacra juttatását. Azaz a TÉSZ-ek termelési integrációs szerepét növelni kell ahhoz, hogy a magyar zöldség-gyümölcságazat teljesíteni tudja azt a célt, hogy a mostani átlagosan évi 2,5 millió tonnás termelését egymillió tonnával növelje.

Ehhez meg kell teremteni a megfelelő feltételeket, vagyis a TÉSZ-ek működését tovább kell fejleszteni oly módon, hogy azok közelítsenek az uniós normákhoz, a szorosabb termelői összefogást tekintve. Ennek konkrét lépéseiről tárgyalnak most a szakértők. A szándék szerint a TÉSZ-ek helyzetét a jövőben félévente tekintenék át.

(MTI)


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu