Szilveszter előtt újabb áremelés jön

agrarszektor.hu
Szilveszter előtt és januárban újabb áremelésre készülnek egyes húsipari beszállítók. Az időpont változhat, a mérték kevésbé: elemzők szerint 6-10 százalékkal drágulhatnak a húsok és a hústermékek, írja a sonline.hu.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Sok vásárló cinikus becsapásnak tartja az ünnepek előtti akcióáradatot. Lehet, hogy egy-két napig, hétig olcsóbb valamelyik hústermék, de az általános élelmiszerdrágulás aligha kerülhető el. Papp József, az egyik kaposvári üzlet tulajdonosa szerint megindult a folyamat. Csak az utóbbi három hét során 6-8 százalékkal nőtt a parizer, a kenőmájas, az olasz és a szalámik ára.

"Már most horror árak vannak az élelmiszerpiacon, de nyilván a termelőknek is meg kell élniük valamiből" - emelte ki Mezey István, a kaposvári Kaffka Kft. ügyvezető igazgatója. - Ha Magyarországon 2000 euró lenne az átlagkereset, akkor aligha lenne gondja a kereskedőknek. Csakhogy keveset keresnek az emberek, különösen Somogyban, a havi fix kiadások viszont megállíthatatlanul emelkednek. A forgalmon ez tökéletesen látszik: sertésből elsősorban a húsos csontot, a lapockát, császárszélt és a császárvéget kérik a vásárlók. A comb, a karaj, akárcsak a csirkemell prémium termékké vált, amit néhány éve még könnyedén megengedhettek maguknak a vevők. Elképzelhető, hogy januártól további sertés- és baromfihús-drágulás lesz, fogalmam sincs, hogy azután mi lesz.

A KSH adatai szerint az első három negyedévben 10,9 százalékkal nőtt az agrártermékek termelői árszintje. Szeptemberig - az előző év hasonló időszakához képest - 25,7 százalékkal emelkedett a vágósertések értékesítési átlagára.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?