Szokatlanul olcsó lesz az idei húsvét - Fillérekért vehetjük a pirost tojást

agrarszektor.hu
Gondolta volna, hogy több mint két milliárd tojást eszünk meg évente?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az idén olcsóbb a tojás a húsvéti ünnepekre, mint a korábbi években, darabjáért, a vásárlás helyétől függően, 28-35 forintot kérnek átlagosan, míg a közelmúltban volt olyan év, amikor az ár meghaladta a 40 forintot is.

Erről Földi Péter a Baromfi Terméktanács tanácsadója beszélt hétfőn az MTI-nek. Elmondta: Magyarországon a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan az átlagos heti tojásvásárlás - ami 40 millió darab körül mozog - mintegy 50 százalékkal emelkedik meg. Így húsvétra összességében mintegy 250-300 millió tojást vesznek az emberek Magyarországon.

A tanácsadó szerint a tojás alacsonyabb árának az oka az európai piaci túlkínálat. Most Magyarországra évi mintegy 500-600 millió darab tojás érkezik, főként Lengyelországból. Magyarországról pedig mintegy 200 millió tojást exportálnak. Az éves magyar tojásfogyasztás átlagosan évente mintegy 2,17 milliárd darab.

Az idén a termelők a tojást önköltség alatt értékesítik a kereskedőknek. Az előállítási költség ugyanis most darabonként mintegy 22 forint körüli. Az átadási árak viszont darabonként átlagosan 18-21 forint közöttiek.

A tanácsadó megjegyezte: a termelői árnak legalább 23 forintnak kellene lennie. A tojástermelés éves árbevétele az idén várhatóan 25 milliárd forint körül alakul Magyarországon - tájékoztatott Földi Péter.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?