2020. szeptember 29. kedd Mihály

Hírek - Agrárpénzek

Szövetkező tész-ek. Egyedül már nem megy

Több termelői értékesítő szövetkezet (tész) is – egyedül kezelhetetlen – adósságteherrel, pénzügyi nehézségekkel küzd. Az egyedi, állami konszolidáció helyett az összefogás lehet a tész-modell bajára a gyógyír.
 
 

Levélben köszönték meg a DATÉSZ Dél-Alföldi Zrt. és az abban tag Mórakert Tész (termelői értékesítő szövetkezet) bajba jutott gazdái Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és a kormány segítségét. Csak a mentőcsomaggal juthat ugyanis hozzá a több ezer termelő a szövetkezeteknek leszállított áru milliárdos ellenértékéhez. A gazdák már meg is kapták az 1 milliárd forintos tartozás felét. Az adósságspirálba került Mórakertet és a tartozást részben átvállaló Datészt állami segítséggel ugyan megmentették, de az elmúlt másfél évtizedben létrejött termelői értékesítő szövetkezetek jelentős része – elegendő tőke, forgóeszköz és kellő vezetői rutin hiányában – hasonló nehézségekkel küzd.

A hazai zöldség-gyümölcsforgalom csaknem 20 százalékát adó, több mint 60 milliárd forint értékű friss és feldolgozott terméket előállító – tavalyi adatok szerint – 67 nyilvántartott tész közül 47 a „véglegesen elismert” szervezet. Az uniós közös agrárpolitika a tész-ek gazdasági súlyának növelését tervezi, a hazai cél pedig, hogy az évi mintegy 350 milliárd forint értékű magyar zöldség-gyümölcstermelés legalább 40 százalékát adják e szövetkezetek. De a már évek óta működő tész-ek közül is, a piaci szereplők szerint, 8-10 gyengélkedik, amelyek termelése a tész-ek összes árbevételének 5-6 százalékát teszi ki.

A gyengélkedők egyetlen esélye az összefogás, a koncentráció, hogy megfelelő piaci súlyú nagy szervezetek jöjjenek létre. A folyamat el is kezdődött, miután még 2009-ben (főleg a Mórakert megmentésére) a tész-eknek adott nemzeti támogatás feltételeként az agrárkormányzat előírta a másodlagos szerveződést. A lehetőséggel 2009-2010-ben már az elismert tész-ek mintegy 80 százaléka élt is.

Amelyik tész nem tud a másikkal összefogni – másodlagos szövetkezeteket létrehozva – együttműködni, az Ledó Ferenc, a szentesi DélKerTÉSZ elnöke, a Hortico Régió 2009 Kft. ügyvezető igazgatója szerint, nagyon nehéz helyzetbe kerül. A támogatás nélkül ugyanis a versenyképessége csökken, kiszorulhat a piacról.

Sok kis tész egyedül nem tudja megfizetni, kigazdálkodni a sikeres működéshez nélkülözhetetlen profi menedzserek fizetését, a csomagoló-hűtőházi beruházást sem, közösen ez is könnyebb.

Az összefogásra jó példa DélKer TÉSZ-é. A szentesi szövetkezet közreműködésével és további 3 taggal (Euró TÉSZ Kft., Medi – Fruct Szövetkezet, Alföld – Régió Szövetkezet) alakult meg 2009-ben a Hortico – Régió 2009 Kft. „másodlagos tész”. A kooperációnak is szerepe volt abban, hogy a válság ellenére a DélKer TÉSZ 2010-ben 5 százalékkal növelte az árbevételét csaknem 5 milliárd forintra, és a Hortico is elérte a tervezett, 7 milliárd forint árbevételt. Pedig a jégveréstől olyan súlyos elemi kárt szenvedett az egyik tag: a dombegyházi Euró TÉSZ tavaly, hogy az árbevétele alig 40 százaléka lett csak a 2009-es évinek. Így a Hortico más tagjai árujával tudta csak teljesíteni ez Euro TÉSZ az egyik kereskedelmi láncnál vállalt dinnyeszállítási kötelezettségét. A Hortico-tagok 2009-2010-ben már egységesítették nyilvántartásukat, közös termesztéstechnológiákat, minőségbiztosítást dolgoztak ki, hogy egységes árualappal tudjanak fellépni a hazai és exportpiacokon. A nagyobb méret előnyei is mutatkoznak. Hosszabb fizetési haladékot kapnak a beszállítóknál és a bankoknál is könnyebben jutnak forgóeszköz hitelhez.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu