Tavaszi kalászosok: ennyibe kerül az idén egy tonna vetőmag

agrarszektor.hu
Tavaszi árpa esetében 100 ezer, zab tekintetében pedig 105 ezer forintos nettó tonnánkénti tájékoztató árat tett közzé a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Piaci információk alapján ugyanakkor tovább csökken a tavaszi kalászosok vetésterülete.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tavaszi kalászosok árutermelő területeinek csökkenésével az utóbbi években 2500 hektár körül alakult a vetőmag szaporítások területe, amely az elmúlt évben mintegy a felére esett vissza - mondta Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A csökkenés ráadásul gyenge, 3,49 tonna hektáronkénti átlagterméssel párosult. A tapasztalatok alapján a 65 százalék körüli becsült fémzárolható mennyiség 2400 tonna körül várható, mely 12 ezer hektár elvetéséhez elegendő. A csökkenés egyik oka, hogy a sörárpa célú termesztésben egyre nagyobb szerepet kap az őszi árpa és az ősszel elvetett tavaszi árpa. A rendkívül ellentmondásos árutermő területi adatok alapján az idei vetésterület nehezen becsülhető, de akár vetőmag hiány is előfordulhat - írja közleményében a Vetőmag Szövetség. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A zab árutermő területe a tavaszi árpához hasonlóan alacsony szinten mozgott az elmúlt években. A vetőmag szaporítások területe az elmúlt 3 évben 1000 hektár körül alakult, amely 2018-ban mintegy 30 százalékkal csökkent. A 763 hektárról betakarított 2400 tonna nyers termésből 1500 tonna fémzárolt vetőmag készlet keletkezett, így zab vetőmagból biztosan hiány lesz - tájékoztatott Takács Géza.

A szövetségi tagok által szolgáltatott adatok alapján az átmenő készletek az előző évekhez hasonlóan nagyon alacsonyak. Sörárpa tekintetében a vetőmag előállítók többsége nem tapasztalt érdemi mozgást, a takarmányárpa esetében bár lenne kereslet, árualap nincs. A tavaszi árpa vonatkozásában a vetőmag szaporítók és kereskedők többsége szerint a vetőmag készletek nem lesznek elegendőek. A zab esetében az utóbbi három évben folyamatosan növekszik a vetőmag hiányt jósolók aránya. A tavaszi árpánál és zabnál egyaránt emelkedik az átlagosnál gyengébb minőség aránya. A tavaszi kalászosok és a hüvelyes növények esetében a hazai értékesítést nagyban befolyásolhatja, hogy az Európa-szerte jelentkező súlyos vetőmag minőségi problémák erős keresleti helyzetet teremtenek.

A Vetőmag Szövetség szakmai bizottsága a várható piaci körülmények figyelembevételével a tavaszi árpa II. szaporulati fokú vetőmagjaira nettó 100.000 forint, a tavaszi zab II. szaporulati fokú vetőmagjaira pedig nettó 105.000 tonnánkénti tájékoztató árat tett közzé. Ez az ár a zsákban, csávázottan fémzárolt vetőmagra vonatkozik, amely az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő, de nem fix és kötött, illetve nem ajánlott ár, a konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg. A vetőmag ár tájékoztatás nem jelent árrögzítést és elsődleges célja orientáló, a várható piaci árinformáció közreadása. Takács Géza hozzátette ugyanakkor, hogy a szövetség az értékesítési időszakok végén szerez pontos információkat a tényleges értékesítési árakról. Az elmúlt években egy tonna tavaszi árpa vetőmagért átlagosan 93 ezer forintot fizettek, egy tonna zab vetőmag pedig átlagosan 99 ezer forintért kelt el.

Címlap kép: MTI Fotó: H. Szabó Sándor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?