2021. szeptember 25. szombat Eufrozina, Kende

Hírek - Agrárpénzek

Több EU-pénzt fizetnének be a nagyok, de több feltételt is szabnának cserébe

Az EU költségvetési biztosa úgy látja, hogy a nagy nettó befizető tagállamok készek lehetnek a brit kilépés miatt kieső összeg nagyjából felének a kipótlására 2020 után cserébe azért, hogy a jelenleginél több feltételhez kössék az uniós támogatások kifizetését - írja egy tegnapi sajtóbeszélgetés alapján a Bruxinfo. Günther Öttinger közben úgy látja, hogy csaknem elkerülhetetlen a kohéziós és az agrártámogatások "elfogadható mértékű" csökkentése, és a cseh kollégája által ma szorgalmazott "árukapcsolásra" is nyitott. Utóbbi azt jelentené, hogy politikai feltételeket, például jogállamisági kritériumok meglétét, kötnék hozzá a 2020 utáni EU-s kifizetésekhez.
 
 

A Portfolio az említett sajtóbeszélgetés kapcsán a 2020 utáni uniós költségvetésre vonatkozó lényeges új információkra hívja fel a figyelmet:

 • Öttinger vélekedése szerint a Brexittel keletkező évi 10-12 milliárd eurós közös uniós költségvetési lyuk mintegy felét (kb. 5 milliárd eurót) hajlandóak lehetnek befizetni a nagy tagállamok, de cserébe a jelenleginél több feltételhez köthetik a források elköltését.
 • Ezek között első ízben bizonyos politikai feltételek is megjelenhetnek, mint amilyen a jogállami elvek és az uniós pénzek kifizetése közötti árukapcsolás. Emellett egy mai sajtótájékoztatón a jogi ügyekért felelős uniós biztos elég határozottan elköteleződött és Öttinger is nyitottnak mutatkozik a javaslatra.

 • Az egyik lehetőség a jogállami elvek számonkérésére az lehetne, ha ezek is részét képeznék az európai szemeszter keretében a tagállamoknak tett országspecifikus ajánlásoknak.
 • Öttinger el szeretné kerülni, hogy a közvetlenül Brüsszelben megpályázható innovációs és versenyképességi források (ilyen most a Horizont 2020 kerete) csökkenjenek a 2020 utáni újabb uniós büdzsében
 • A többi terület azonban - a kohéziós politikát és a közös agrárpolitikát is ideértve - azonban véleménye szerint nem mentesülhet egy "elfogadható mértékű" csökkentéstől. Arra, hogy egy minapi bizottsági anyagból e két kassza méretének, illetve arányának csökkentési terve olvasható ki, a közelmúltban írtunk.
 • Öttinger "nem ellenzi kategorikusan" a közös agrárpolitikai támogatások (közvetlen jövedelemtámogatások) nemzeti társfinanszírozásának bevezetését is (ami szintén benne volt a vitaindító anyagban), de át kell ezt gondolni, azonban a KAP újabb reformja, az egyszerűsítés elkerülhetetlen
 • A német uniós biztos szerint a Bizottság által tavasszal felvázolt ötféle integrációs modellből három modell keveréke valósulhat meg; ezek: a többsebesség, a kevesebbet, de jobban és az integráció mélyítése.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu