Több mint 2,4 milliárd forintot bukott az állam a földtörvény miatti perben

agrarszektor.hu
Nemes ügy, de sokba kerül az államnak a külföldiekkel kötött haszonbérleti jogviszonyok azonnali és kártérítés nélküli felmondása. A magántulajdon szent, elvenni csak kártérítés mellett lehet - döntött nem régiben az unió, most pedig a nemzetközi bíróság.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Több mint 7 millió euró, vagyis 2,4 milliárd forint és kamatai megfizetésére kötelezte a magyar államot a Világbank mellett működő nemzetközi bíróság. A washingtoni központú ICSID-hez a brit Magyar Farming Company Ltd (MFC) és annak leányvállalata, a burgonyatermesztéssel és marhatenyésztéssel foglalkozó, az ikrényi állami gazdaságból alakult Inícia Zrt., illetve annak közvetlen tulajdonosa, a Kintyre Kft. fordult, mert a földtörvény 2011-es módosítására hivatkozva felbontották a vele kötött hosszú távú haszonbérleti szerződést - írja a hvg.hu.

A földvásárlásról és -bérlésről, illetve a földpiaci folyamatokról is szó lesz a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián. Regisztráljon most a december 4-5-i eseményre!

A több mint 500 hektáros területet új földhasználóknak adta a Nemzeti Földalap, miközben a helyi jegyző is kiállt a föld korábbi művelői mellett, hogy ne vesszen el a termés. A birtokvédelmi eljárás közben az Inícia el is kezdett aratni, amiből kisebb helyi háború és perek is születtek - ezek egyikében döntött szerdán az ICSID. A döntés nem okozott különösebb meglepetést, mivel az Európai Bíróság korábban kimondta, hogy

az uniós joggal ellentétes a külföldiekkel kötött határozatlan idejű vagy 2032 után lejáró haszonbérleti szerződések felmondását azonnali hatállyal és kompenzáció nélkül lehetővé tevő törvénymódosítás.

Az államnak ráadásul nem csak kártérítést kell fizetnie, ügyvédre is csaknem egymilliárd forintot különítettek el a tavalyi és az idei költségvetésből. Magyarországot az ügyben a Horváth & Partners Law Firm DLA Piper ügyvédi iroda képviselte. Ezen túl az állam köteles kifizetni a felperes perrel kapcsolatos költségeit, ami kamatok nélkül nagyjából 242 millió forintot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03