Több pénz jut a gazdáknak - Kiálltak a hazai érdekek mellett

agrarszektor.hu
Egyszerűsített pályázati eljárásokra és könnyebb elbírálásra lehet számítani a közelmúltban elfogadott Vidékfejlesztési Programban (VP) - jelentette ki Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Portfolio és az agrárszektor.hu hajdúböszörményi konferenciáján, a Kelet-magyarországi Agrárfórumon. A következő hetekben nyilvánosságra hozzák és kiírják a VP konkrét pályázatait.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tagállamok mozgástere jelentősen nőtt, ennek minden hátrányával és előnyével együtt, de összességében elmondható, hogy a jelenlegi hétéves költségvetési ciklusban több pénze lesz Magyarországnak, mint az ezt megelőző időszakban. Ez a mai euró árfolyamon egy 1300 milliárd forintos csomagot jelent - hívta fel a figyelmet Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Ígérete szerint az első pályázati kiírások és konkrét pályázati csomagok szeptemberben érkeznek. Valószínűleg az agrár-környezetgazdálkodás támogatásával kezdenek, ehhez a program mintegy 240 milliárd forintot nyújt.

Az államtitkár kiemelte, hogy a program legfontosabb célkitűzése a munkahelyteremtés, a mikro-, kis- és középvállalkozások kiemelt fejlesztése, a versenyképesség javítása, a környezetkímélő gazdálkodás elősegítése, a tudásbővítés és az innováció, valamint a területi kiegyenlítés és fókuszálás.

A program újítása az egyszerűsített elbírálás és pályázati eljárások mellett az, hogy a szankcionálás helyett inkább a pályázatokra fókuszálnak . A felhasználható források 40 százaléka a beruházásokra irányul.


Mivel az állattenyésztés kiemelt ágazatnak minősül, támogatása központi kérdés a jelenlegi költségvetési ciklusban. A támogatási kerete 75 milliárd forint, és valószínűleg mindegyik szektora külön forrásokra számíthat. Újdonság, hogy az üzemméret megadásánál most már nem az EUME értéket, hanem az úgynevezett Standard Termelési Értéket (STÉ) veszik figyelembe. Ez nem csupán az üzemméretet, hanem az aktuális ágazatot is jelzi. Az állattenyésztési támogatásokra 6000 STÉ felett lehet pályázni. Olyan mezőgazdasági termelők jogosultak e támogatásokra, akiknek a bevételei legalább 50 százalékban a mezőgazdaságból származik. A maximum támogatási összeg 500 millió forint, közös beruházáskor maximum egy milliárd forint.

December 22. után nem működhetnek tovább azok a telepek, amelyeknek eddig is kellett volna trágyatárolót építeni, mégsem tették meg. Az elérhető uniós forrásokkal ezért az építési beruházások és a korszerűsítés mellett a trágyatárolók építését is támogatják.

A kertészet ugyancsak stratégiailag fontos ágazat az új Vidékfejlesztési Programban. Itt is a legalább 6000 STÉ üzemméretű termelők pályázhatnak, a szektorra fordítható támogatási keret pedig 72 milliárd forint. A támogatás kiemelt célja az új, építéssel járó kertészeti technológiák - fedett termesztő-berendezések, hűtőházak, tárolók, manipulálók, kapcsolódó beépített technológia és egyéb üzemi létesítmények - létrehozása, fejlesztése. Emellett támogatják az erő- és munkagépek beszerzését, és az úgynevezett post-harvest tevékenységeket is. 

Kisméretű terménytároló és szárító kialakítására és fejlesztésére is lesz lehetőség. A húszmilliárdos keretből 50 százalékos támogatási intenzitással lehet pályázni. A maximum támogatási összeg 100 millió forint, közös beruházáskor 300 millió forint.

Kis Miklós Zsolt beszélt arról is, hogy a vidékfejlesztési forrásokból csak a gazdaságon belüli öntözési rendszereket lehet fejleszteni. Az 54 milliárd forintos keret a víztakarékos öntözés kialakítására és a korszerűsítésére elég. Magyarországnak érdeke, hogy növeljük az öntözött területek nagyságát, mert csak így lehetünk versenyképesek. Az unió szerint viszont így is túl sok területet öntöznek már, ezért hazánk nem csak a technikai feltételek megteremtéséért, de az öntözhető területek növeléséért is küzdött.

Minden olyan mezőgazdasági szereplő, amely bővítené a feldolgozókapacitását, számíthat a támogatásra. Ezért a Vidékfejlesztési Programban - erre a célra - 206 milliárd forintot különítettek el. Ebből 20 milliárd forint jut a borászatoknak.

A fiatal gazdák 2007-ben tízmilliárdos keretet kaptak, de a jelenlegi ciklusban 39 milliárdos forrásért fognak egymással versenyezni. Kis Miklós Zsolt szerint ez lehetőséget nyújt a biztonságos, de dinamikus generációváltásra a mezőgazdaságban. Emellett tematikus alprogramot hoztak létre a fiatal gazdák és a rövid ellátási láncok (REL) támogatására is. A REL támogatásának célja, hogy a legkisebbeket is segítsék, és egyszerűsítsék a közös piacra jutást. Az erre a célra elkülönített támogatási keret 3,8 milliárd forint.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?