Több száz traktor vonja blokád alá az Európai Parlamentet

agrarszektor.hu
Több száz gazda és traktora várható holnap az Európai Parlament elé, Strasbourgba, ahol az új összetételű grémiumtól többek között a nagygazdaságok támogatásainak csökkentését követelnék. Az eseményt a környezetvédő aktivisták is meglovagolják, ők a területalapú támogatás helyett az agrár-környezetgazdálkodási intézkedésekre csoportosítanának át több pénzt. Eközben az európai gazdák hivatalos szervezete. a COPA/COGECA az ellen tiltakozik, hogy a források csökkenése mellett kelljen több környezetvédelmi előírást teljesíteniük a gazdáknak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hét környezetvédelmi és mezőgazdasági szervezet szövetsége tiltakozást szervez holnapra az újonnan megválasztott EU Parlament elé, Strasbourgba.Több száz gazdálkodó érkezését várják, de ott lesznek a német és francia aktivisták is, hogy átnyújtsák a követeléseiket. A tiltakozás a Közös Agrárpolitika (KAP) tervezetének szól. Saskia Richartz, a Good Food Good Farming szövetség német szóvivője szerint a Parlementnek és a Bizottságnak látnia kell, hogy az új KAP felülvizsgálatra szorul - áll az euractiv.com oldalán.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

Tavaly 19 tagállamban már tiltakoztak a KAP ellen, és 114.000 aláírással ellátott petíciót adtak át az EU mezőgazdasági minisztereinek. A Good Food Good Farming szerint a mezőgazdasági termelők túlságosan a globális piacra, nem pedig saját régiójuknak termelnek. A szövetség az állattartásban is a fajnak megfelőbb tartásmódot követel, valamint hangsúlyosabban védené a szántók élővilágát, és tovább korlátozná a vegyszerek használatát.

Sok múlik a támogatásokon

"De a legnagyobb probléma a közvetlen kifizetések kérdése, mivel ezek elsősorban a nagygazdaságokat támogatják a kis- és közepes méretű gazdaságok helyett, amelyek az ágazat legnagyobb részét képezik" - mondta Richartz. A szövetség szerint a közvetlen kifizetéseket fokozatosan csökkenteni kell, a források 50%-át a vidékfejlesztést szolgáló kettes pillérbe kellene átcsoportosítani.

Jelenleg az egyes pillérbe tartozó, területalapú kifizetések a teljes KAP-költségvetés mintegy 75% -át teszik ki, és egy átlagos európai termelő bevételeinek 40%-a innen származik.

Az aktivisták szerint a KAP tervezetében nem szerepelnek kötelező érvényű környezetvédelmi iránymutatások, és az egyes tagállamoknak túl nagy a mozgásterük a prioritások felállításában."Érdemes az intézkedéseket a helyi feltételekhez igazítani, de attól tartunk, hogy ez az éghajlatváltozást lassító projektek rovására megy majd"- tette hozzá Richartz.

Az EU Parlament és a Tanács között még messze nem fejeződtek be a KAP-ról folytatott tárgyalások, és még mindig nem lehet tudni, hogy milyen követelményeknek kell megfelelniük a termelőknek a közvetlen kifizetésekhez. Az európai gazdák érdekszövetsége, a Copa/Cogeca ugyanakkor elutasítja azt, hogy a közvetlen kifizetéseket egyre nagyobb elvárásokhoz kapcsolják, különösen akkor, amikor a támogatási összeg csökkenése várható. "Ez jelentős jövedelemkiesést fog eredményezni a gazdálkodók számára, és korlátozza az ökológiai intézkedéseket a kettes pillérben" - intett az szövetség.

Megjegyezzük: az új KAP feltételrendszerének kialakítását az is nehezíti, hogy idáig azt sem lehetett tudni, hogy távoznak-e a britek  az EU-ból, így a közös költségvetés nagysága is kérdéses volt. Mostanra biztosra vehető a források jelentős szűkülése, és az is valószínű, hogy a tagállami hozzájárulás mértéke is csak egy kicsit emelkedhet. Hazai szakértők már régóta mondogatják, hogy

már nem vagyunk messze attól az ökonómialig ésszerű határtól, amikor inkább lemond egy gazdaság a támogatásról, semhogy vállalja a vele járó előírások teljesítését.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?