2019. június 20. csütörtök Rafael

Hírek - Agrárpénzek

Több szövetségessel tízmilliárd euróért szállunk ringbe

Tíz közép- és kelet-európai ország írt alá nyilatkozatot együttműködésükről a mezőgazdasági innovációra lehívható uniós pénzek arányának növelése érdekében. Brüsszel a 2021-2027 közötti új költségvetési ciklusban 10 milliárd eurót különítene el agrárinnovációs célokra.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A visegrádi négyek, illetve Bulgária, Horvátország, Románia, Szlovénia és a balti országok mezőgazdaságának vezetői egyetértettek abban, hogy közös stratégiát alkotnak a BIOEAST néven elindított programban való részvételről – hangsúlyozta a közös nyilatkozat kapcsán Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára. Az Európai Bizottság a 2021-27-es időszakra tízmilliárd eurót javasolt agrárélelmiszer és biomassza alapú gazdasággal összefüggő kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységre, de Kelet-és Közép-Európa országai az elmúlt tíz évben összesítve is csak tíz százalék alatti részesedést szereztek meg az EU mezőgazdasági innovációra fordítható forrásaiból.

A közös nyilatkozatot aláíró országok kinyilvánították, hogy a régió fontosnak tartja a térségnek jelentős innovációs témák megjelenítését az Európai Bizottság munkaprogramjában, valamint olyan makroregionális kutatási és innováció stratégiát alkotnak, amely közös célokat és közös prioritást képes elérni és megvalósítani. Az aláírók fontosnak tartják a vidéki térségek felzárkóztatását egy innovatív, integratív és klímatudatos növekedési modell kifejlesztésével. Olyan termelési rendszerek fejlesztését is javasolták, amelyek régió-specifikus végtermékeket gyártanak.

(Címlapkép: MTI-fotó, Mónos Márton)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu