Több száz milliós támogatást kapott a magyar pulykafeldolgozó

Több száz milliós támogatást kapott a magyar pulykafeldolgozó

agrarszektor.hu
Mintegy 282 millió forintos támogatást kapott a koronavírus járvány miatt létrehozott, kormányzati versenyképesség-növelő programban a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. A vállalat a forrás révén és saját ráfordítással összesen 582 millió forint értékű energetikai fejlesztést és gépbeszerzést valósít meg. A támogatási szerződést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve Erdélyi István elnök-vezérigazgató írták alá Szarvason.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházás sajtótájékoztatóján elmondta: "a koronavírus világjárvánnyal szembeni egészségügyi védekezés első szakaszát megnyertük, most a gazdasági védekezés időszaka következik. Ebben nagyon fontos szerepe van azoknak a vállalatoknak, akik ebben a nehéz időszakban is munkahelyek megőrzésére, új beruházások indítására törekednek és ezzel az exportorientált magyar gazdaság fejődését segítik elő. Magyarországon 806 vállalat összesen 377 milliárd forint értékű beruházást indít a következő hónapokban, ehhez a kormány 169 milliárd forintnyi támogatást biztosít. A külgazasági és külügyminiszter beszélt arról is, hogy 24 új beruházást a Békés megyei vállalatok hajtanak végre, a kormány pedig 5,1 milliárd forintos támogatást ad 10,5 milliárd forint értékű terveik valóra váltására. A Gallicoop új fejlesztései fontos lépést jelentenek a munkahelyek megőrzése és piaci pozícióinak újabb erősítése érdekében.

A térség országgyűlési képviselője, Dankó Béla kifejtette, hogy a Gallicoop Zrt. az elmúlt 30 évben meghatározó szereplőjévé vált nemcsak a térségnek, hanem a magyar élelmiszeriparnak. Folyamatos fejlesztései révén a vállalat ma a térség legnagyobb foglalkoztatója.

A 282 millió forintos támogatással a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. mintegy 582 millió forintos energetikai fejlesztést hajt végre és új, modern függőleges csomagológépet szerez be. Erdélyi István, a vállalat elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a folyamatosan fejlődő vállalat célja az, hogy hosszú távon és fenntartható módon állítson elő egészséges magyar élelmiszereket. Ennek egyik sarokköve a gyártáshoz szükséges energia, amelynek emelkedő ára napjainkban a termékek önköltségének egyre nagyobb hányadát teszi ki. Ahhoz, hogy a Gallicoop Zrt. növelje a versenyképességét a külföldi versenytársaival szemben és csökkentse a változó piaci körülmények miatti kiszolgáltatottságát, a vállalat energiaellátását is meg kell változtatni. A Gallicoop Zrt. ezért fordult a megújuló energiaforrás felé.

A hamarosan elinduló fejlesztés keretében 1200 kWp teljesítményű napelemes kiserőművet építenek a gyár tetőfelületeire, melyeken összesen 4 ezer polikristályos napelem gyűjti össze a napenergiát. Ezzel évente 1,32 millió kWh energiát termelnek.

A beruházás eredményeképpen a gyártáshoz felhasznált villamosenergia-felhasználásunk nagymértékben csökken, mely a termékek önköltségére kedvező hatást gyakorol. A csökkenő önköltségek versenyelőnyt jelentenek az egyre élesedő világpiaci versenyben

- tette hozzá Erdélyi István.

A pályázat révén gépbeszerzésre és a hozzá kapcsolódó épület átalakítására is lehetősége lesz a vállalatnak. Az új függőleges csomagológépen panírozott termékeket fognak csomagolni, ez jelentős kapacitásbővítést jelent a gyártásban. A több mint 30 éves múltra visszatekintő Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. a hazai piac legnagyobb zárt rendszerű pulykahús-termelő integrációjával rendelkező vállalata, amely évente 8 ezer tonna húskészítményt, 8 ezer tonna panírozott terméket gyárt, és 40 ezer tonna pulykát dolgoz fel. A vállalat árbevétele 2019-ben elérte 35,9 milliárd forintot. A teljes integrációban több mint 2 ezer munkavállalónak biztosítanak megélhetést. A cég a termékeit a belföldi értékesítés mellett Európa szinte minden részébe exportálja 13 milliárd forint értékben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?