2020. augusztus 9. vasárnap Emőd

Hírek - Agrárpénzek

Tönkremegy a mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.?

Az állami föld nem hitbizomány - érvel az államtitkár.
 
 

Több mint 3 ezer hektár állami területet vonna el a nagy múltú, 2004-ben privatizált mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-től a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA). Az állami földprogramért felelős államtitkár szerint az „állami föld nem hitbizomány, az a magyar családok megsegítését szolgálja”.

Tönkremehet a II. József idején alapított, több száz éves hagyománnyal bíró mezőhegyesi ménesbirtok – jelentette ki a parlamentben az MTI szerint Gőgös Zoltán, a mezőgazdasági bizottság MSZP-s alelnöke. Szerinte a Nemzeti Földalapkezelő több mint 3000 hektár bérleti jogát hirdette meg a cég által használt állami területek közül, olyanokat, amelyek a vetőmagtermesztés részei Mezőhegyesen.

Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkára azt mondta: Mezőhegyes fontos a kormány számára, amely elsősorban a helyben lakó állattartást vállaló családi gazdálkodókat támogatja. Véleménye szerint az MSZP a nagyüzemek pártján áll, azért lobbizik Mezőhegyesen is. Kijelentette, az állami föld nem hitbizomány, az a magyar családok megsegítését szolgálja.

Az államtitkár szerint jelenleg a nagyüzemek és családi gazdaságok aránya 50-50 százalék, a kormány olyan intézkedéseket tesz, hogy ez az arány 80-20 százalék legyen a családi gazdaságok javára. Az államnak ugyanakkor a magyarországi termőföldpiacon csupán tíz százalék tulajdona van, és ennek kevesebb, mint feléről szól a földet a gazdáknak program.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu