2020. február 24. hétfő Mátyás

Hírek - Agrárpénzek

Top-50 cég az agráriumban - Mészáros Lőrincnek még van hová fejlődnie

Sokat erősödött az agráriumban is Mészáros Lőrinc, de Csányi Sándor ezen a téren még messze-messze előtte jár. Pedig csak az ország 50 legnagyobb területtel rendelkező gazdaságait listáztuk ki.
 
 

Tavaly két lépésben (Nyerges Zsolton keresztül) Mészáros Lőrinchez kerültek azok a cégek, amelyek korábban Simicska Lajos érdekeltségébe tartoztak, ezzel hatalmasat gyarapodott a vállalkozó mezőgazdaságban jegyzett birodalma. A holnap megnyíló egységes támogatásigénylő felület indított minket arra, hogy kilistázzuk a legnagyobb mezőgazdasági cégeket, feltüntetve a legfontosabb személyekhez tartozó érdekeltségeket. A piaci helyezkedésnek persze csak az egyik vetülete a mezőgazdaság.

A számolás egységesen a Kincstár által kiutalt zöldítési támogatás alapján történt, az egyszerűség kedvéért 25 ezer forinttal osztottuk el a kapott összeget, így jutottunk el a hektárszámhoz. Ez a támogatási jogcím csak egy csekély része annak, amit egy-egy vállalkozás az adott évben elnyerhet. A Dalmandi Zrt. például tavaly összesen 732,4 millió forint támogatást kapott különféle jogcímeken, ennek csak egyik eleme volt a 206 millió forintos zöldítési összeg, és ugyanez igaz bármelyik más cégre is.

Az 50 legnagyobb területtel rendelkező gazdaság a kapott zöldítési támogatás alapján (2018.) (Forrás: MÁK)

Ha összegezzük a top-50-es listán (és kizárólag csak itt) szereplő, Csányi Sándorhoz köthető területeket, akkor cc. 30 ezer hektárt kapunk. Ehhez képest Mészáros Lőrincnek még van hová fejlődnie, ugyanis az ő összesített területe (kizárólag a top-50 alapján) csak bő 13 ezer hektár. Nem kell azonban félteni, vannak egyéb érdekeltségei is, amit az Opten ábra is jól érzékeltet. Tavaly a Forbes szerint a felcsúti vállalkozó év végére az ország legvagyonosabb emberévé vált, aki kikerülhetetlen piaci szereplőnek számít.

Mészáros Lőrinc kiterjedt céghálózata (Forrás: Opten)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu