2019. június 26. szerda János, Pál

Hírek - Agrárpénzek

Top-50 cég az agráriumban - Mészáros Lőrincnek még van hová fejlődnie

Sokat erősödött az agráriumban is Mészáros Lőrinc, de Csányi Sándor ezen a téren még messze-messze előtte jár. Pedig csak az ország 50 legnagyobb területtel rendelkező gazdaságait listáztuk ki.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Tavaly két lépésben (Nyerges Zsolton keresztül) Mészáros Lőrinchez kerültek azok a cégek, amelyek korábban Simicska Lajos érdekeltségébe tartoztak, ezzel hatalmasat gyarapodott a vállalkozó mezőgazdaságban jegyzett birodalma. A holnap megnyíló egységes támogatásigénylő felület indított minket arra, hogy kilistázzuk a legnagyobb mezőgazdasági cégeket, feltüntetve a legfontosabb személyekhez tartozó érdekeltségeket. A piaci helyezkedésnek persze csak az egyik vetülete a mezőgazdaság.

A számolás egységesen a Kincstár által kiutalt zöldítési támogatás alapján történt, az egyszerűség kedvéért 25 ezer forinttal osztottuk el a kapott összeget, így jutottunk el a hektárszámhoz. Ez a támogatási jogcím csak egy csekély része annak, amit egy-egy vállalkozás az adott évben elnyerhet. A Dalmandi Zrt. például tavaly összesen 732,4 millió forint támogatást kapott különféle jogcímeken, ennek csak egyik eleme volt a 206 millió forintos zöldítési összeg, és ugyanez igaz bármelyik más cégre is.

Az 50 legnagyobb területtel rendelkező gazdaság a kapott zöldítési támogatás alapján (2018.) (Forrás: MÁK)

Ha összegezzük a top-50-es listán (és kizárólag csak itt) szereplő, Csányi Sándorhoz köthető területeket, akkor cc. 30 ezer hektárt kapunk. Ehhez képest Mészáros Lőrincnek még van hová fejlődnie, ugyanis az ő összesített területe (kizárólag a top-50 alapján) csak bő 13 ezer hektár. Nem kell azonban félteni, vannak egyéb érdekeltségei is, amit az Opten ábra is jól érzékeltet. Tavaly a Forbes szerint a felcsúti vállalkozó év végére az ország legvagyonosabb emberévé vált, aki kikerülhetetlen piaci szereplőnek számít.

Mészáros Lőrinc kiterjedt céghálózata (Forrás: Opten)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu