2022. május 23. hétfő Dezső

Hírek - Agrárpénzek

Tovább csökkennek a készletek: mi lesz a cukor árával?

A Nemzetközi Cukor Szervezet (International Sugar Organization, ISO) legfrissebb, igen pesszimista előrejelzése szerint az idei gazdasági év végére 200 ezer tonnára csökkenhet a világ cukorkészlete.
 
 

A nemzetközi szervezet a 2010-11-es gazdasági évben 167,8 millió tonnás cukortermeléssel számol, amely a tavaly év végén előre jelzettnél több mint 5 millió tonnával alacsonyabb. A csökkenés mögött az előző hónap kedvezőtlen kínai időjárása, valamint az Ukrajnát sújtó tavaly nyári szárazság várakozásokat felülmúló terméskárosító hatása áll.

Emellett az ausztrál terméseredményeket is mintegy 700 ezer tonnával csökkentette az ISO. A világ harmadik legnagyobb exportőr országában a csapadékos idő miatt nem a cukornád jelentős részét nem sikerült learatni, majd a Yasi ciklon is majdnem a negyedét elvitte a queensland-i termésnek.

Ami a keresletet illeti, az indiai fogyasztás némileg megugrott idén, a maga 31,4 millió tonnájával azonban még mindig csak a világ cukorfogyasztásának 20 százalékához járul hozzá az ázsiai ország.

A novemberben előre jelzett 1,29 millió tonnás cukortöbbletnél most már jóval kevesebbet, mindössze 196 ezer tonnát vár a szervezet, és nem is bízik abban, hogy az idei gazdasági évben helyre álljanak a raktárkészletek.

Ennek megfelelően a cukor készletfelhasználási-aránya 20 éves mélypontjára, 35 százalékra süllyedhet. Ugyanakkor az exportra szánt készletek még mindig 190 ezer tonnával meghaladják az import igényeket, amely alapján az ISO nem számít további jelentős áremelkedésre a cukorpiacon.

Júniusig azonban, amíg a 2011-12-es brazíliai termelésről bővebb információk napvilágot nem látnak, még volatilisek maradhatnak az árak. A jelenlegi várakozások szerint április végéig, az előző évhez képest mintegy 15,4 százalékos termelésbővülésre lehet számítani, amely trend 2011-12-ben is folytatódhat.

Az árupiacokon folyó spekulatív felvásárlások azonban tovább folytatódhatnak, hiszen a nyersanyagok, és élelmiszerek áremelkedése továbbra is vonzza a befektetőket. Múlt hét keddig a befektetési alapok mintegy 3200 ügyletkötéssel növelték nettó long pozícióikat a new yorki tőzsdén. Tegnap ennek megfelelően a márciusi nyerscukor ára 3,5 százalékkal, fontonként 32,62 centre emelkedett, míg londonban 2 százalékos áremelkedés mellett, tonnánként 74 dolláron állt a májusi finomított cukor.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben