2020. február 26. szerda Edina

Hírek - Agrárpénzek

Továbbra is fennáll az orosz gabonaexport tilalma

Hétvégén meghosszabbított a gabonaexportról szóló tilalmát az orosz kormány, a Don menti Rosztovban tartott kihelyezett ülésén – tudta meg az MTI. Vlagyimir Putyin miniszterelnök elmondta, hogy a tilalom meghosszabbítása 2011. július 1-ig tart.
 
 

A tilalom idén augusztus 15-én kezdődött, mivel az akkori előrejelzések szerint a harmadával kevesebb, 60 millió tonna körülire tehető a betakarított gabona megtermelése, 2009-ben 97 milliónál is több volt a termény.

Tavaly Oroszország volt a világ harmadik legnagyobb gabona exportőre, 24 millió tonnás kivitelével, ellenben az idei évben örülnek, ha a hatvan millió elegendő lesz a belföldi felhasználásra, illetve a tavaszi vetés elegendő lesz ahhoz, hogy az állatállomány fenntartható maradjon – tette hozzá az elnök.

Persze ez a 60 millió tonna is csak a tavalyról megtartott 26 milliós tartalékkel együtt képes ellátni a belföldi igényeket. Mindenestre az őszi vetést négymillió hektárnyi területtel megemelték a tavalyihoz képest, és Moszkva arra számít, hogy a gyártók nem emelnek a műtrágya árán. Emellé a kormány további 1 milliárd rubellel emeli a mezőgazdaságra fordított állami támogatásokat, így az összesen öt és fél milliárdot tesz majd ki.

Putyin hozzátette, hogy június elsejéig a vasúti gabonaszállítás költségeinek állami támogatásait is meghosszabbítják, melyet idén ősszel vezettek be. A miniszterelnök emellett közölte, hogy a kormány sokkal jobban ki fogja vizsgálni azokat az eseteket, amikor a kormányzók letiltják a gabonakivitelt saját területeikről, növény-egészségügyi okokra hivatkozva, mivel úgy véli, hogy ezek csak arra irányulnak, hogy a tiltók csak saját gabonájukat kívánják megtartani.

Ellenben figyelmet érdemel, hogy Dimitrij Medvegyev orosz elnök azt nyilatkozta, hogy az export tilalmát még az idei aratás után feloldják, szemben Putyin júliusról szóló bejelentésével.

A tanácskozáson egyébként Viktor Zubkov mezőgazdaságért felelős miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy idén két százalékkal kevesebb tejet és egy százalékkal kevesebb marhahúst termeltek, tavalyhoz képest, ezzel szemben a sertés és baromfi hústermelés hét százalékkal nőtt.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu