2021. március 2. kedd Lujza

Hírek - Agrárpénzek

Túlfeszített tervek: ekkora lemaradásban vannak Lázárék

Körülbelül 54 százalékára írt ki pályázatokat eddig az új Vidékfejlesztési Programban (VP) a Miniszterelnökség annak az összegnek, amelyet az eredeti tervek szerint december végéig kellett volna megpályáztatnia. A minisztérium a következő hetekben folyamatosan jelenteti meg az elmaradt kiírásokat, sőt a bejelentések szerint az idén minden további pályázatot is közzétesznek a VP-ben. A mostani csúszás nem feltétlenül okoz gondokat a termelőknek, mivel így több idejük marad a pályázati felkészülésre.
 
 

A kormány tavaly októberi határozata szerint 2015 év végéig összesen harmincegy vidékfejlesztési felhívást jelentetett volna meg a Miniszterelnökség 709,74 milliárd forintos összeggel. A tárcánál a két ünnep között sem pihentek, így az utóbbi hetekben folyamatosan jelentek meg a felhívások, de a kormányhatározatban szereplő dátumokat nem módosították. A megjelent és pályázható összeg most a 400 milliárd forintot közelíti, amely azonban csak 54 százalékát teszi ki a 709 milliárdos keretnek..

A tavaly ősszel megjelent ütemterv ezen a linken érhető el. Az eddig megjelent kiírásokat pedig a következő táblázat tartalmazza.

Eddig megjelent vidékfejlesztési pályázatok (milliárd forint)
Agrár-környezetgazdálkodás                         158,6
Mezőgazdasági termékek értéknövelése        151,0
Ökológiai gazdálkodás                                      51,5
Védett és őshonos mezőgazdasági állatfajták  14,0
Trágyatárolók építése                                         5,6
Ritka és veszélyeztetett növényfajták                 3,8
LEADER                                                               1,0
Összesen:                                                          385,5


Az eddigi felhívások közül az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) és az élelmiszer feldolgozás bír a legnagyobb keretösszeggel. Csupán ennek a két a támogatási formának az együttes keretösszege már önmagában meghaladja a 300 milliárd forintot. Azonban nemcsak a pályázható pénzek nagyok e két esetben, hanem a későbbi, feltehetően nyertes pályázók száma is. Tavaly ősszel az AKG támogatás sokaknak például nemcsak a fantáziáját mozgatta meg, hanem pályáztak is.

Több idő marad a felkészülésre

A pályázók többsége nem bánja a csúszást, hiszen az érintetteknek is idő kell a felkészülésre. Az építéssel járó pályázatok mellé legalább a terveket és az építési engedélyeztetési eljárás megindulásáról szóló igazolást be kell csatolni. A terveztetés pedig időigényes folyamat. A csúszásnak köszönhetően több idő marad a felkészülésre. Ez különösen fontos annak fényében, hogy a november mindenki számára a már korábban megjelent AKG anyagok elkészítésével telt, és sokan futottak bele a területmérés elhúzódásába. Ha valóban megjelent volna mind a harmincegy felhívás, akkor az érintetteknek jelentős nehézségekkel kellett volna szembenézniük.

Meghosszabbított AKG és ÖKO

A földmérők leterheltsége miatt a Miniszterelnökség kénytelen volt figyelembe venni a gazdálkodói igényeket és ennek megfelelően meghosszabbította mind az AKG, mind pedig az ÖKO pályázatok beadási határidejét. Eredetileg a pályázóknak tavaly év december hetedikéig kellett volna elektronikusan feltölteniük vállalásaikat, valamint a kötelezettségvállalással érintett területek felmérését bizonyító úgynevezett shape fájlokat az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) rendszerébe. A beadási határidő mindkét támogatási formánál december 31-re módosult. Erre szükség is volt, hiszen nem sokan tudták volna tartani a december hetediki eredeti határidőt.

A tűzijáték még hátra van

Az ütemterv szerinti jogcímekből még számos nagy érdeklődésre számot tartó pályázati felhívás nem jelent meg. Ilyen például a kertészetek vagy az állattartó telepek fejlesztését célzó támogatási pénzek. A gabonatelepek építésére fordítható összeget tekintve az igény már most is sokszoros lenne.

MTI-fotó: Oláh Tibor

Kertészeké lehet a nyertes lottószelvény

Novemberben a kertészeknek szóló pályázati felhívásokat sokan várták, ám e kiírások is későbbre tolódtak. A „nyertes lottószelvény” most a kertészek kezében lehet, hiszen négyféle pályázatra számíthatnak mintegy 87 milliárd forintos értékben.

Falat kenyér az állattartóknak

Jóval szerényebb összeg jut majd az egyes állattenyésztési termékpályáknak ahhoz képest, amennyire szükségük lenne. A szarvasmarha-, a sertés- és a baromfiágazat 20-20 milliárd forintos kerettel gazdálkodhat majd. Jól példázza ugyanakkor a fejlesztések szükségességét, hogy például a Baromfi Termék Tanács számításai szerint a baromfiszektor hét év alatt 315 milliárd forintot igényelne, de fejlesztési szempontból nehéz helyzetben vannak a tej- és a sertéstermelők is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu