2020. július 16. csütörtök Valter

Hírek - Agrárpénzek

Úgy tettek, mintha a sajátjuk lenne - Így lopták el a kukoricát

Bűnösnek találták azt a négy vádlottat, akik 2007-ben csaknem 400 millió forint értékű intervenciós kukoricát értékesítettek. A sikkasztásért, pénzmosásért, közokirathamisításért és csalásért elítélt személyek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) szerződött partnereként tároltak 10 900 tonnányi gabonát, amelyből 10 500 tonna eltűnt. A hivatal tulajdonában lévő gabonát sajátként értékesítették.
 
 

2006-ban kötött határozatlan idejű raktározási szerződéseket az elsőrendű vádlott, G. Gábor az MVH hajdú-bihari kirendeltségével - nyilatkozta Fórizs Ildikó, a Táblabíróság szóvivője az MTI-nek. Egy debreceni raktárban 3500 tonna, két nyíradonyi tárolóban 2800 és 1900 tonna, egy polgári raktárban pedig 2700 tonna intervenciós kukoricát raktároztak be. G. Gábor a betárolt intervenciós kukoricával a sajátjaként rendelkezett, a többiek pedig segítséget nyújtottak az értékesítésben. Az intervenciós gabonát egy nagykanizsai cég fiktív számláival adták el 2007. május-júniusában. A vevők - egy budapesti és egy budakeszi gabonakereskedő - nem tudtak arról, hogy az általuk megvásárolt kukorica az MVH tulajdonát képezi.

Csaknem négyszázmilliót kellene visszafizetniük

Az elsőrendű vádlott négy év börtönbüntetést és 52 millió forintos vagyonelkobzást, míg a harmadrendű vádlott egy év hat hónap börtönbüntetést kapott, amelyet négy év próbaidőre felfüggesztettek. A negyedrendű vádlott két év hat hónap börtönt kapott valamint 3,2 millió forint vagyonelkobzással sújtották. A jogerős ítélet szerint az első-, harmad- és negyedrendű vádlott köteles az MVH-nak 394,5 millió forintot és annak kamatait, valamint az államnak 1,5 millió forint illetéket fizetni. A másodrendű vádlott egy év próbára bocsátását az ítélőtábla helybenhagyta - emelte ki a szóvívő.

Az ügy előzményeként az MVH 2007. június 5-én tartott ellenőrzést a raktárakban. Megállapították, hogy a debreceni raktárból 128, a polgáriból 97,6, az egyik nyíradonyiból pedig 101,6 millió forint értékű kukorica eltűnt. Néhány nappal később a másik nyíradonyi tározót is ellenőrizték, ott az 1900 tonnából 360 tonnányi - eladhatatlan minőségű - termény maradt, míg az eltűnt kukorica értéke csaknem 56 millió forintot tett ki. Összesen egyébként 383,4 millió forint értékű kukorica hiányzott.

Alibi szerződések

Az első- és a másodrendű vádlott, alibiként két ukrán állampolgárnak valótlan tartalmú adásvételi szerződéssel értékesítette céges üzletrészét. A kukorica eladásából származó bevételből G. Gábor életbiztosítási szerződéseket is kötött, összesen 45 millió forint értékben.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu