Új feladatot kapott az ex-földművelésügyi miniszter: ki nem találná, mit fog csinálni

Új feladatot kapott az ex-földművelésügyi miniszter: ki nem találná, mit fog csinálni

agrarszektor.hu
"A földügyi szabályozás érvényesítésének koordinálásáért felelős" kormánybiztossá nevezték ki két évre Fazekas Sándort, aki 2010 és 2018 között vidékfejlesztési, illetve földművelésügyi miniszter volt. Ez azt jelenti, hogy neki kell majd vizsgálnia a zsebszerződések visszaszorítását célzó szabályozás eredményeit.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Két évre nevezték ki "a földügyi szabályozás érvényesítésének koordinálásáért felelős" kormánybiztossá Fazekas Sándort, aki 2010 és 2018 között vidékfejlesztési, illetve földművelésügyi miniszter volt - írja a HVG. Feladata, hogy vizsgálja meg és kövesse nyomon a zsebszerződések visszaszorítását célzó szabályozás hatályosulását, ennek érdekében elemezze a kérdés kapcsán megszületett bírósági döntéseket és hatósági határozatokat; tekintse át a földügyi szabályozást, különös tekintettel a haszonélvezet, haszonbérleti jog intézményére; valamint a termőföld védelme és a magyar gazdák érdekében szükség szerint fogalmazzon meg javaslatokat.

2013-ban a magyar parlament olyan szabályozást fogadott el, amely szerint megszűnik minden olyan fennálló, határozatlan idejű vagy 2032 után lejáró haszonélvezeti jog, amelyet nem közeli hozzátartozók közötti szerződéssel alapítottak. A kormány célja ezzel az volt, hogy az úgynevezett zsebszerződéseket megszüntessék, mielőtt - 2014. május elsején - megszűnik az uniós állampolgárok földvásárlási moratóriuma. Az Európai Bíróság ezért tavaly májusban elmeszelte a magyar államot, mert Magyarország a területén fekvő mezőgazdasági földterületeken más tagállambeli állampolgárok haszonélvezeti jogának megszüntetésével nem teljesítette a tőke szabad mozgásának elvéből és a tulajdonhoz való jogból eredő kötelezettségeit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?