2020. július 8. szerda Ellák

Hírek - Agrárpénzek

Újabb kemény fideszes bírálat Fazekas hivatalának

Megért az átalakításra a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), illetve a rá vonatkozó jogszabálycsomag – jelentette ki Győrffy Balázs, fideszes országgyűlési képviselő,a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Gyuricza Csaba, az MVH elnöke ugyanakkor tegnapi közleményében éppen úgy foglalt állást, hogy a szervezet tavaly megújult és kifizetési rekordot döntő évet zárt. A hivatal átszervezési elképzelései eddig soha nem látott, nyilvános vitát robbantottak ki a kormányban.
 
 

"Ha gazdaszemmel nézzük az MVH működését, és a számvetésbe az indulása óta eltelt 10-12 évet is beleszámítjuk, a mérleg sajnos negatív" – fogalmazott a Magyar Időknek adott interjújában Győrffy Balázs. Ezért úgy vélte, az MVH, illetve a rá vonatkozó jogszabálycsomag megért az átalakításra.

Győrffy Balázs szerint a változtatás szükségességét Gyuricza Csaba, a hivatal tavaly márciustól kinevezett új elnöke is érezte, hiszen amikor átvette az irányítást, ő is reformot hirdetett, több fórumon is megerősítette, hogy gazdabarát rendszert szeretne felépíteni. Ugyanakkor úgy fogalmazott: „a gazdák az elmúlt években hozzászoktak ahhoz, hogy az egységes kérelem alapján fizetendő támogatás egyik részletét októberben, a másikat januárban megkapják. Most viszont február közepén játunk, a teljes összeget eddig talán egyetlen gazda sem kapta meg, és vannak olyanok is, akiknek a számlájára még az első részlet sem érkezett meg".

E megállapításokkal teljesen ellentétes tartalmú közleményt jelentetett meg tegnap az MVH tavalyi évéről, illetve a kifizetésekről Gyuricza Csaba. Szerinte a hazai és uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatások akkreditált kifizető ügynökségeként működő hivatal az elmúlt évben teljesen megújult és rekordösszegű támogatást fizetett ki. Az idén február elejéig pedig a gazdák 95 százaléka kapott tavalyi alaptámogatást - áll a hivatal közleményében.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, az MVH közelmúltban kilátásba helyezett, gyökeres átalakítási terve soha nem látott, nyilvánosság előtt zajló vitát robbantott ki a kormányon belül. Az átszervezési elképzelések miatt éles nézetkülönbség alakult ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és az MVH-t irányitó Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter között.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu