Újabb választások! 10 ezer gazdát mozgósítanak

Minden településen agrárbizottságot alakít az új kamara. Építik a piramis alapjait.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az ország minden településén agrárgazdasági bizottságokat állít fel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A testületek vezetésébe országos szinten legalább 10 ezer gazdát választanak be. A bizottságok létrehozása a NAK idei kiemelt feladatai közé tartozik, az első szervezetek pedig a napokban már meg is alakultak. Legfontosabb feladatuk az lesz, hogy közvetítsék észrevételeiket a kamara működésével kapcsolatban, illetve jelezzék, milyen szolgáltatásokra van szükségük a tagoknak.

"Legyen a lábunk a földön" - kommentálta az agrarszektor.hu-nak a települési agrárgazdasági bizottságok létrehozását Győrffy Balázs, a NAK országos elnöke. A cél az, hogy minden településen alakuljanak ilyen testületek, bár elvileg több település is létrehozhat egy közös szervezetet. Végeredményben azonban az ország több mint 3 ezer településén várható a bizottságok felállítása, egyenként 3-15 tagú vezetőséggel. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a testületek munkájában közvetlenül több mint 10 ezer gazda vesz majd részt.

A bizottságokat az adott településen lakóhellyel, székhellyel vagy telephellyel rendelkező agrárkamarai tagok hozhatják létre, vezetésüket pedig az általános választójogi szabályok szerint vlaszthatják meg. Az első szervezetek a napokban már megalakultak, és felállításuk - közölte Győrffy Balázs - a NAK idei kiemelt feladatai közé tartozik.

A megalakításnak sem jogszabályi, sem eljárásrendi határideje nincs, de a NAK a települési bizottsági rendszer minél gyorsabb létrehozására törekszik. A testületek felállítása nem kötelező, de megalakulásukat a megyei agrárkamarai elnökök is elrendelhetik, illetve létrehozásuk tíz települési tag kezdeményezésére is kötelező válhat.

Győrffy Balázs szerint a bizottságok elsődleges feladata az lesz, hogy jelezzék az agrárgazdasági kamara működésével kapcsolatos észrevételeket, problémákat. Felmérhetik azt is, hogy a tagoknak milyen kamarai szolgáltatásokra van szükségük. Emellett el kell látniuk azokat a feladatokat is, amelyeket jogszabályok vagy kamarai megállapodások írnak elő a NAK számára.

A települési agrárgazdasági bizottságok felállítása azért is lényeges, mert ezek lesznek az alapjai a piramisszerű önkormányzati agrárkamarai rendszernek. A települési bizottságokból jönnek ugyanis később létre a járási agrárgazdasági bizottságok, amelyek pedig - a megyei kamarai szervezetekkel együtt - a regionális agrárgazdasági bizottságokat hozzák majd létre. Mint ismert, a NAK megyei és országos szintű önkormányzati szervezetei már korábban kiépültek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?